LA CULTURA AL MERCAT
J. Bordes
‘Titelleida', de nou
La Fira de Titelles de Lleida, que es fa de l'1 al 3 de maig, coprodueix el seu primer espectacle
La Fira de Titelles de Lleida aspira a ser festival estratègic de Catalunya el 2016. Per demostrar la seva ambició, produeixen per primer cop un espectacle en el seu cartell, que es programa de l'1 al 3 de maig. Lleida reivindica ser la capital dels titelles de Catalunya. A més de la presència del Centre de Titelles de Lleida, que és la seva ànima encara més des de la mort per accident de la directora Julieta Agustí, la ciutat pot comptar amb una complicitat dels seus veïns que esperen anualment aquesta cita. Lleida ha de ser mercat cultural dels espectacles de titelles, com Igualada ho és de teatre familiar i juvenil; Reus, del circ; o Olot, de la dansa. Els quatre festivals que es donen el testimoni, cap de setmana a cap de setmana (des del 16 d'abril fins al 10 de maig), aspiren a generar circuits per a la salut cultural dels espectadors i la sostenibilitat professional dels artistes.
El cartell del cap de setmana vinent reuneix 23 companyies que faran fins a 68 actuacions durant els tres dies. A més dels 35.000 espectadors que esperen atraure (seguint la tendència dels anys anteriors), també compten atraure uns 150 programadors d'arreu i uns altres 150 acreditats entre artistes, institucions i premsa. Després d'anys de debilitat pressupostària, aquesta 26a edició torna l'ambició amb la invitació de set companyies internacionals (França, Bèlgica, Canadà, Regne Unit, Perú i República Txeca). De l'Estat espanyol se'n comptabilitzen unes altres set que vénen d'Andalusia, Múrcia, Madrid, País Basc i Galícia.
És habitual que en cada edició de la Fira de Titelles de Lleida el Centre de Titelles local proposi una estrena. Si l'any passat va ser Kissu (que el cap de setmana passat apareixia com a muntatge a fer gira per Catalunya en ser programat a la Mostra d'Igualada), enguany s'estrenarà una nova versió d'En Patufet. Pel que fa ala producció de la Fira, es tracta d'una peça molt breu pensada per a públic jove i que es titula El viatge. Es farà en diverses ocasions i és iniciativa de Tombs Creatius, companyia d'arts de carrer. De la programació catalana, destaca també L'endrapasomnis, que fa poques setmanes va rebre el Premi de la Crítica com a millor espectacle de teatre familiar estrenat el 2014; Tripula, un viatge dins d'un globus (tal com sona), de Farrés Brothers; o Pinnochio de la companyia La Baldufa, premiat al festival de referència estatal de teatre familiar Fetén. També hi ha La casa flotant, de La Maquiné, un treball que va estrenar-se al Liceu. A més, Teatre Nu estrena Mrs. Brownie i Efímer, Lo Carrofil.
Fira de Titelles de Lleida procura reivindicar, com molts altres festivals, que hi ha titelles també per a adults.Un bon exemple és la inauguració amb The table, en què un titella de la tradició japonesa del bunraku explica les seves teòriques últimes 12 hores de vida. També és, preferentment per a públic adult, el muntatge itinerant Andante de la companyia Markeliñe, en què s'insinuen les atrocitats que viuen les víctimes de la guerra (i que ja han impactat en fires anteriors com és la de Tàrrega i la de la Mostra d'Igualada. Per últim, la fira també consta d'activitats professionals pels mateixos artistes (3) i d'accions paral·leles pensades per al públic (24!). La fira està oberta al màxim nombre de ciutadans tot i que dóna prioritat als espais de sala (26 espectacles) als de carrer (10).