novel·la
marta monedero
Els grans personatges de la Sra. Potter
Ja saben qui és Robert Galbraith, oi? L'autor emmascarat rere el qual s'amaga la creadora de Harry Potter, la famosa J.K. Rowling, que superada l'etapa del petit mag d'ulleretes de Howartgs, ara s'ho passa pirata escrivint històries de misteri sota pseudònim. Novel·les de factura clàssica com El cuc de seda, el segon volum de la sèrie protagonitzada per Cormoran Strike, un veterà de guerra que va perdre una cama a l'Afganistan reciclat a detectiu; i la decidida Robin, un doctor Watson en versió femenina.
En el Londres contemporani, on el príncep Guillem i Kate Middleton surten a la portada del setmanari sensacionalista The News of the World, Cormoran i Robin investiguen la desaparició d'un escriptor de segona fila que troben esbudellat en una casa tenebrosa. El mort té pendent de publicar una comprometedora novel·la gòtica amb un hermafrodita de protagonista i un argument que pentina de gust el seu entorn laboral: l'agent, l'editor, una amant que coneix en una escola d'escriptura, el propietari de l'editorial, un autor amic que va deixar de ser-ho... I la dona, que havia fet de carnissera i és qui lloga Strike.
El cuc de seda és la tercera novel·la que Rowling escriu per a adults i la segona que treu sota identitat falsa tot i haver perdut l'anonimat poc després d'haver creat la primera entrega de la sèrie, El cant del cucut, arran d'una investigació del The Sunday Times. Fins aleshores, Galbraith només n'havia venut 1.500 exemplars, d'El cant del cucut, però en saber-se qui era realment, les vendes es van disparar.
Amb Agatha Christie, Dorothy Sayers i Sir Arthur Conan Doyle com a referents, però també Ruth Rendell i P.D. James, el que fa Galbraith/Rowling amb la novel·la negra és en certa manera el que ja feia amb la saga de Harry Potter: domina els elements del gènere i controla la narració (al tram final una mica atapeïda), que farceix de descripcions abundants. Però quan Rowling és realment bona és en la creació de personatges, que són la mare dels ous de qualsevol novel·la. A partir d'aquests construeix la trama amb la qual juga a buscar l'assassí, el whodunnit (contracció de Who has done it?).
Extraliteràriament, J.K. Ro·ling és coneguda per haver donat suport al no a la independència d'Escòcia i haver entregat un milió de lliures a la campanya unionista Millor junts, una donació que va desfermar la polèmica a les xarxes socials. Però això serien figues d'un altre paner.