aquesta setmana
David castillo. coordinador
Soldats a la Guerra Civil
Els herois invisibles d'aquesta història són els 85 voluntaris afroamericans integrants de la Brigada Lincoln
Un dels cicles més estimulants que ens ofereix la cartellera barcelonina és el que organitza Alter Vídeo als Cinemes Girona el primer dimarts de cada mes. Sota el títol Visions Documentals projecten pel·lícules que tenen una estrena difícil i, en canvi, són de visió imprescindible. Amb direcció de Martí Sans, la pròxima estrena, el dimarts 2 de juny a les vuit del vespre als Girona, serà el film Héroes invisibles: Afroamericanos en la Guerra Civil española, dels realitzadors Alfonso Domingo i Jordi Torrent.
Tal com ens explica Martí Sans, Jordi Torrent va iniciar la seva trajectòria audiovisual en el camp del vídeo a la Barcelona del començament dels 80. Després va marxar a Nova York, on des de la seva productora, Duende Pictures, ha produït diversos documentals i programes de televisió i ha dirigit dos llargmetratges, l'últim dels quals, La redempció dels peixos, es va poder veure el desembre passat als Cinemes Girona. En aquesta ocasió presenten el seu últim treball, en estrena a tot l'Estat: el documental sobre els afroamericans que van venir a defensar les seves idees a la Guerra Civil. Ho ha codirigit amb el periodista, documentalista i escriptor Alfonso Domingo i ha estat produït pels mateixos directors i la fotògrafa Mireia Sentís. “Els herois invisibles d'aquesta història són els 85 voluntaris afroamericans integrants de la Brigada Lincoln, composta per 2.800 milicians nord-americans, que al 1936 varen venir a defensar la república espanyola. Si bé la gesta de la Brigada Lincoln és coneguda, no així la dels seus integrants afroamericans que van venir a Espanya per combatre i lluitar contra el racisme i per uns drets civils que els negaven al seu propi país.” La seva aventura és una pàgina invisible en la història.
Basat en entrevistes amb el veterà brigadista afroamericà James Yates, entre d'altres, en el documental hi han participat historiadors i inclou imatges d'arxiu inèdites. La filmació s'ha fet en escenaris històrics de Mississipí, Chicago, Nova York, Madrid, València, Aragó, Catalunya i els Pirineus.
Com és habitual en les sessions de Visions Documentals, hi seran presents Jordi Torrent i de Mireia Sentís, que en faran la presentació i plantejaran un col·loqui amb el públic assistent. Hi ha altres històries al marge, que necessiten ser visualitzades.