Opinió

feminitats

ada castells

Poètica de les barriades

Agafo una novel·la i llegeixo: “Reme es una vieja indecente que viste con harapos y deja que el pelo le crezca sobre los hombros como la mala hierba.” A l'acte intueixo que aquesta tal Reme em caurà bé i té una bona història per explicar-me. La intuïció no em decep.

És així. A través de 264 pàgines acabo sabent que és una de les primeres habitants d'un barri de cases barates d'una ciutat espanyola com tantes altres. Hi arriba als seixanta, atreta pel barri promogut per Acció Catòlica, i s'hi manté fins a l'actualitat, quan ja és un gueto poblat per petits traficants de tecnologia, activistes despistats amb ànima romàntica i mares desesperades perquè la droga els ha robat els fills. Tot fa un gir quan Reme es planta i vol deixar d'obeir, vol ser lliure, vol sortir de tanta misèria i tanta passivitat. És així com es converteix en l'heroïna d'una revolta i ho fa perquè, per casualitat, s'ha sentit picada pel cuc de la literatura i la seva visió del món s'ha transformat.

Desesperació passiva

Los libros repentinos, del narrador de Huelva Pablo Gutiérrez (Seix Barral), és una novel·la sobre la desesperació passiva que genera el capitalisme, sobre els qui es conformen perquè ja no els queden forces i estan idiotitzats amb el petit consum, el soroll de la velocitat i les ficcions dels anuncis.

Reme pot fugir de tot això perquè, per equivocació, li arriba a casa una capsa amb llibres dels grans clàssics i en devora la mala llet elegant i la intel·ligència. Potser no n'ha entès totes les frases, però s'adona que altres mons són possibles i estan a les biblioteques i a les llibreries i han de sortir al carrer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.