NARRATIVA
ferran aisa
L'essència humana dels mites
Magí Sunyer (Reus, 1958) té una llarga trajectòria com a narrador, assagista i poeta, i amb la seva obra literària ha guanyat diversos guardons, entre els quals destaca el premi Víctor Català del 1989 per les narracions breus de La serp; el Roc Boronat de novel·la del 2009 per Jim i el de la Crítica Serra d'Or del 2014, per la tragèdia contemporània Safira. L'editorial tarragonina Lo Diable Gros, amb reminiscències del reusenc Llunas i Pujals, dins la col·lecció La Sageta, ressò de Salvat-Papasseit a terres tarragonines, publica ara diverses narracions curtes de Magí Sunyer sota el títol Andròmaca i el Centaure. Són nou històries breus on apareixen els mites antics convertits en éssers actuals; cadascuna de les narracions explica històries de persones del nostre temps. L'autor del recull afirma en la pàgina dedicada als aclariments i les dedicatòries que els contes d'aquest llibre estaven publicats ací i allà i que la majoria van ser escrits per requeriments d'amics com el cas de Jordi Cervera, que li va publicar la narració Els ulls del centaure l'any 2006 en el llibre col·lectiu Salou, sis pre-textos; els tres contes dels Gats tenen cadascun un origen diferent. Mercat li fou demanat per Juan González Soto quan preparava 27 mirades sobre Tarragona; i Olor de gat va formar part de 25 Aniversari Biblioteca Hemeroteca Municipal de Tarragona (2010); i la resta de relats han tingut vida pròpia també en altres edicions. L'autor acaba dient: “Estic convençut que deslligats de les circumstàncies que els van originar adquireixen una altra dimensió. Per això els publico ara.”
El primer conte, Els ulls del centaure, l'encapçala amb la frase de Joan Puig i Ferrater, que diu: “Després d'alguns anys d'estar reclòs dins d'un pou de muntanyes amb cingles davant i cingles darrere, veia la mar amb els ulls d'un centaure que no s'ha mogut d'una vall cavernosa i, tot de sobte, un atzar capriciós el porta a la riba clara, fulgurant de cabelleres de sirenes.” Els contes són com un curt viatge cap a la prosa en estat pur d'un bon escriptor que des de les terres tarragonines abraça tot Catalunya amb la seva versatilitat universal. La prosa de Magí Sunyer té ofici, la seves històries estan ben tramades i a cadascun dels contes trobem el seu talent per la literatura. El conte que tanca el recull és Andròmaca, el qual va ser publicat l'any 2006 en el llibre En sintonia, la ràdio en vuit relats.
Andròmaca és una representació actual dels mites i llegendes de la guerra de Troia amb Agamèmnon, Aquil·les, Menelau, Hèctor, Helena... Posa en evidència la lluita dels homes contra els déus i per això recorda els fonaments de la seva indignació: “El més respectat dels textos explica que la lluita entre els humans és cruel perquè no són homes amb homes els que es barallen, sinó que serveixen d'instrument a les diversions, les disputes i els capricis dels déus, que hi juguen a plaer.”
Andròmaca i el Centaure de Magí Sunyer són històries essencialment humanes que retraten eficaçment la vida de qualsevol ciutadà del nostre món global.