cultura

Inici del Festival del Romànic i dels Castells de Frontera

Diversos cants i danses medievals a Castell de Mur enceten la XI edició d'aquest festival, que combina la qualitat amb l'amenitat musical, sota la direcció artística del trempolí Xavier Baulies

Definit per a molts com una síntesi de la diversitat cultural, històrica, musical i natural del Pallars Jussà, el Festival del Romànic i dels Castells de Frontera arriba a la seva XI edició amb un programa que combina la qualitat amb l'amenitat musical. Organitzat un cop més pel Consell Comarcal del Pallars Jussà i amb la col·laboració de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida i els ajuntaments corresponents, obrirà les portes el 12 de juliol, quan se celebrarà el primer concert que tindrà com a escenari l'esplendor del Castell de Mur. L'encarregada de la música serà La Capilla Antigua de Chincilla, que oferirà un programa especial de cants i danses medievals anomenat Mundus renovatur, interpretat per instruments antics.

Participació pallaresa

La segona proposta arriba el 19 de juliol a l'església de Covet, que rebrà la participació pallaresa d'aquesta edició. Serà el torn de la Coral Verge de Ribera de la Pobla de Segur, que interpretarà el programa Cançons d'arreu, sota la direcció de mossèn Agustí Romero.

El festival 2015 posarà el punt i final el 2 d'agost amb Cançons d'amor en temps de guerra, la guitarra romànica de Ferran Sor, la proposta cambrística d'aquest any al castell de Llorà, amb la mezzosoprano Marta Rodrigo acompanyada per la guitarra romànica d'Andreas Martin. A més, després d'aquest últim concert, hi haurà un tast de vins de la comarca a la sala de la plana baixa del castell. El preu de cada concert és de cinc euros i amb l'entrada hi ha inclòs el transport en autocar, amb sortida i arribada a Tremp, per aquells que no vulguin agafar el cotxe. Durant aquests deu anys, el Festival del Romànic i dels Castells de Frontera ha portat a terres del Pallars Jussà formacions musicals prestigioses que han fet del cicle una proposta artística atractiva rebuda amb èxit i fidelitat per part del públic. En aquest sentit, l'organització valora molt positivament la trajectòria del festival, el qual “viu un moment de consolidació, tal com ho demostra el fet que en l'edició passada es va aconseguir el ple en totes les representacions”, segons comenten. D'aquesta manera queda demostrat que l'aposta del Consell Comarcal del Pallars Jussà i l'Institut d'Estudis Ilerdencs d'un festival de música basat en repertoris atractius de diferents èpoques i estils és una fórmula encertada per a la valorització i difusió del patrimoni romànic de frontera i acceptada per part del públic, que any rere any espera impacient la propera edició.

A banda de l'oferta del Festival del Romànic, el Consell també col·labora en altres propostes, com ara el concert tel·lúrgic del 25 de juliol al paratge únic de la Cova Negra, a càrrec de la Coral Polifònica de Tremp i Camerata Sant Cugat; i el del dia 14 d'agost a l'ermita de la Mare de Déu de la Plana de Pessonada, on tindrà lloc el concert de les espelmes Krregades de Romanços.

Exemple important de l'arquitectura civil del segle XI

El primer concert es fa en un lloc privilegiat, el Castell de Mur, un exemple important de l'arquitectura civil del segle XI, situat al municipi que porta el mateix nom, a la comarca del Pallars Jussà. Està situat estratègicament en un cim que domina la Conca de Tremp i l'embassament de Terradets, des d'on es pot gaudir perfectament del paisatge i de la bellesa que l'envolta. Per la seva arquitectura i estat de conservació el Castell de Mur s'ha convertit en l'emblema dels Castells de Frontera dels comtats catalans. Presenta una estructura arquitectònica molt simple. Consta d'un perímetre murat, de plana en forma de nau amb una única porta d'accés al sud. El recinte té 31 metres de longitud i la muralla, d'1 metre de gruix, en té una altra que varia entre els 14 i 18 metres. Es pot visitar durant tot l'any. A l'estiu, concretament del 22 de juny al 13 de setembre (el dia 11 no), s'ofereixen visites guiades a les 16.30 h i a les 18 h, dissabtes i diumenge també als matins. Més informació a www.castellmur.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.