cultura

Forta inversió en el patrimoni arquitectònic lleidatà

Foment posa a licitació les obres de l'última fase de restauració del monestir de Vallbona amb 1,5 milions d'inversió

Cultura i l'Obra Social La Caixa destinen 1,3 milions a monuments de les Valls d'Àneu

La jornada d'ahir va ser extremadament positiva per al patrimoni arquitectònic lleidatà. D'una banda, el Ministeri de Foment va treure a subhasta els treballs per acabar la rehabilitació del monestir de Santa Maria de Vallbona de les Monges. L'import global de la posada a licitació de les obres és d'1.434.153 d'euros i el termini d'execució dels treballs, segons consta en la convocatòria al Butlletí Oficial de la Província (BOP), és de divuit mesos. Foment haurà invertit en les tres fases de rehabilitació gairebé 5,3 milions en uns treballs que també han inclòs la restauració de les cobertes de l'església, recuperant l'original de pedra que es va sobreposar a la de teules per garantir-ne la impermeabilització.

Aquests darrers treballs se centren en el canvi del sistema de calefacció de gasoil a geotèrmia per reduir les emissions de C0² i fomentar l'estalvi econòmic a les zones de l'hostatgeria del monestir i de les cel·les. De fet, l'hostatgeria va obrir les portes el març del 2012, oferint 20 habitacions després de cinc anys d'obres.

La construcció del temple monàstic gòtic data del 1176 i es va acabar en el segle s. XIV. És el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya i, actualment, forma part de la ruta del Cister.

Romànic Obert

D'altra banda, la segona gran inversió que es va presentar ahir va ser la destinada a sis monuments romànics de les Valls d'Àneu (Pallars Sobirà) que s'han restaurat en el marc del programa Romànic Obert, acordat entre el Departament de Cultura i l'Obra Social La Caixa. En total, s'ha fet una inversió d'1,3 milions d'euros per posar en valor i adequar aquests sis monuments catalans que tenen un notable interès arquitectònic i artístic.

La presentació de les obres que es va fer ahir va constar d'una visita a l'església de Sant Pere de Sorpe i amb diversos parlaments institucionals a l'església de Santa Maria d'Àneu. Estava previst que participessin en l'acte el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma; el director de l'àrea de negoci de La Caixa als Pirineus oest i Vall d'Aran, Jordi Nisarre; l'arquebisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra, Joan Enric Vives; l'alcalde de la Guingueta d'Àneu, Josep Cervó, i l'alcaldessa d'Alt Àneu, Laura Arraut.

Quatre anys

La restauració s'ha fet entre el 2011 i el 2015 i ha permès millorar l'aspecte dels sis conjunts dels municipis de l'Alt Àneu i la Guingueta d'Àneu. Els treballs de restauració s'han fet mitjançant un conveni amb el Bisbat d'Urgell i han estat tutelats pels tècnics del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya.

Els treballs inclouen la restauració de l'església parroquial de Sant Pere de Sorpe, de l'ermita de la Mare de Déu de les Neus d'Àrreu i de l'església dels Sants Just al municipi de l'Alt Àneu, i també han permès la millora dels conjunts arquitectònics situats al municipi de la Guingueta d'Àneu que són l'església parroquial de Sant Bartomeu, a Dorve, el monestir de Sant Pere del Burgal, a Escaló, i l'església de Santa Maria d'Àneu, a Escalarre.

Millores també en altres esglésies

La inversió en el patrimoni arquitectònic de les comarques de Ponent, aquest mes de juliol, es pot considerar extraordinària i també inclou millores en diverses esglésies.

D'una banda, el Departament de Cultura ha iniciat les obres de restauració del santuari del Miracle de Riner, al Solsonès. Es tracta de la segona fase de restauració de l'església de Santa Maria i d'accions de consolidació estructural del pati interior de la Casa Gran. Les obres costaran 163.350 euros i estan finançades entre l'Ajuntament de Riner i la Generalitat mitjançant l'1% cultural. Els treballs duraran cinc mesos.

D'altra banda, la façana principal de l'església de Santa Maria d'Agramunt tindrà els propers mesos tres nous vitralls que substituiran els actuals. El projecte de substitució va donar les primeres passes el 2012 amb la recol·lecta de 20.000 euros impulsada pel consell parroquial, amb mossèn Llorenç Utges al capdavant per fer l'obra. El disseny dels vitralls nous és de l'artista agramuntina Serafina Balasch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.