cultura

Esterri d'Àneu s'omple d'arts escèniques de qualitat

El festival Esbaiola't, que se celebra del 23 al 26 de juliol, compta amb 19 companyies vingudes d'arreu i 27 espectacles variats i per a totes les edats programats en 9 espais diferents de la vila

Donar a conèixer les Valls d'Àneu, el teatre de qualitat del país i portar bons exemples de l'exterior és l'objectiu del festival de teatre al carrer Esbaiola't, que del 24 al 26 de juliol ompliran d'espectacles de circ, de carrer, contacontes, jocs, titelles, tallers i malabars els carrers d'Esterri d'Àneu. Aquesta vuitena edició tindrà la presència de 19 companyies vingudes d'arreu i 27 espectacles programats en 9 espais diferents durant els quatre dies de la programació. Una proposta de programació molt variada i per a totes les edats en la qual destaca la companyia francesa La Folle Allure, que estrena a l'Estat espanyol l'espectacle Le Fabuleux Cirque, una proposta de circ de gran destresa tècnica i molta tendresa interpretativa. També cal mencionar les companyies estrangeres Acrobarouf de Bèlgica, que farà una gira per tot Catalunya amb el vertiginós espectacle Scratch!, i la companyia Chabatz d'Entrar amb el consolidat espectacle Mobile, a cavall entre el teatre d'objectes i el circ contemporani. “Fer una programació d'arts escèniques de qualitat i acostar el teatre a les valls d'Àneu és un dels objectius del festival, que també tindrà la participació de grups del territori”, expliquen des de l'organització, que també comenten que enguany el festival ha apostat per potenciar la venda d'entrades anticipades, de tal manera que si es fa la compra via internet a través del web del festival es poden adquirir un 25% més barates que a taquilla. Sense descomptes, el preu de les entrades van dels 3 als 6 euros i el menors de tres anys tenen l'entrada gratuïta. Més informació, a www.festivalesbaiolat.cat

Totalment consolidat


Les xifres d'assistència de públic del festival des de la seva formació, que va ser l'any 2008, parlen per elles mateixes. Si les primeres edicions el festival tenien la presència d'unes dues o tres mil persones de la zona –2.300 l'any 2008 i 3.700 el 2009–, en les darreres edicions el festival ha crescut ràpidament, passant de les 5.000 persones l'any 2010 i arribant a les 6.500 l'any passat, principalment de fora del Pirineu, la gran majoria del Pla de Lleida. Un xifra que l'organització espera mantenir o superar aquest any, a més de “fidelitzar encara una mica més el públic i obrir-nos una mica més a comarques de fora de la província de Lleida”.

Visita a l'Ecomuseu de les valls d'Àneu

Una bona manera de descobrir les valls de la zona és fent una visita a l'Ecomuseu, un museu dedicat a l'etnografia d'aquesta zona i la resta del Pallars. Inaugurat el 1994, permet conèixer millor la realitat natural i cultural del territori i les transformacions que s'hi han anat succeint a les darreres dècades, donant al públic una completa informació sobre el passat i el present de la zona i alhora reflexionar sobre el futur. A diferències d'altres museus, l'Ecomuseu no es reclou en un edifici, sinó que s'escampa territori enllà per tal d'explicar la vida de les valls que el conformen. Es vertebra a partir de centres patrimonials repartits pels pobles d'Àneu. Actualment s'ofereixen diversos espais: casa Gassia, Sant Joan d'Isil, Jan Julià d'Unarre, Sant Pere de Sorpe, Sant Pere de Burgal, Santa Maria d'Àneu, Serradora d'Alós, Formatgeria la Roseta de Gavàs, Conjunt Monumental de Son, Castell de València d'Àneu i búnquers de la Guingueta d'Àneu (www.ecomuseu.com)



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.