cultura

Una Santa Tecla d'aniversaris

Els Gegants i els Nanos Vells, l'Àliga i els Diables Voramar, alguns dels elements del seguici que fan anys

Els Catarres i Oques Grasses, The Gremeliers, Brams, Xeic, Vetusta Morla i Mi-tel's, en concert

Si habitualment el seguici popular es troba a l'essència de les festes de Santa Tecla, enguany alguns dels elements que l'integren tindran més protagonisme que mai. Els Gegants Vells, que amb 190 anys són els més antics de la ciutat; els Nanos Vells (150 anys), l'Àliga (30 anys), els Diables Voramar (25 anys), els primers Xiquets de Tarragona (130 anys), el Drac de Sant Roc i el Ball de Cercolets (30 anys), i la Moixiganga (15 anys) són alguns dels elements festius que fan anys i que ho celebraran amb diverses activitats especials que s'incorporen a un atapeït programa de Santa Tecla. Del 14 al 24 de setembre es desplegarà a la ciutat un cartell amb més de 500 actes. Una xifra que és possible gràcies a la col·laboració directa de més de cent entitats i col·lectius de Tarragona que coorganitzen la festa amb l'Ajuntament.

En aquest marc d'aniversaris, el Drac de Sant Roc presentarà un macrocorrefoc especial (18 de setembre), amb la participació de bèsties vingudes d'arreu dels Països Catalans, que ompliran de foc els carrers de la Part Alta i convertiran Tarragona en la capital del Bestiari Català del Foc 2015. L'entitat de l'Àliga organitza per al dia 19 la Mostra de Folklore Viu, amb la participació de nombrosos elements festius coronats (el Ball de Sant Miquel i els Diables d'Igualada, l'Àliga del Carrer de la Pietat de Berga, el Lleó de Barcelona, el Xut i els Gegants Bojos del Carnaval de Solsona, els Gegants de Montblanc i els Gegants Indis de Reus, l'Àliga de Girona...). La mateixa entitat organitza el mateix dia una revetlla amb els grups Vergüenza Ajena i Cat Rock, a la plaça del Rei. Els Gegants Vells, per la seva banda, oferiran un Mandongo popular el dia 12.

La regidora de Cultura, Begoña Floría, va voler destacar ahir, en la presentació de les festes, les diades castelleres: la del Primer Diumenge, amb dues colles de la ciutat i dues de convidades –Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Colla Vella Xiquets de Valls i Castellers de Vilafranca–, que tindrà lloc el dia 20, i que precedirà a la diada de Santa Tecla i, l'endemà, els Pilars Caminant de la Mercè. També a l'entorn del fet casteller es presentarà el documental Xiquets de Tarragona: l'herència millorada, realitzat pels Xiquets de Tarragona i l'empresa audiovisual Juan Desafinado; i el llibre Emocions puntuades. 25 edicions del concurs de Castells de Tarragona, de Jordi Andreu i Jordi Suriñach.

La música

Per a les nits de festa tornaran els concerts gratuïts al carrer. A la plaça de la Font actuaran Els Catarres i Oques Grasses, el dia 17, i Xeic! i Pepet i Marieta, el dia 18. Aquest mateix dia, al carrer Cós del Bou, hi actuarà Brams. Al Camp de Mart, i de pagament, hi haurà els concerts de Vetusta Morla i The Gremeliers. Altres espais musicals ja consolidats seran les Barraques (al passeig de les Palmeres), amb propostes de punk, rumba i reggae; i el Mercat de Santa Tecla, que enguany es trasllada al damunt del pàrquing Jaume I, i que oferirà degustacions gastronòmiques acompanyades de música; entre d'altres, del grup Mi-te'ls i d'Espaldamaceta. Un altre dels espais musicals serà el parc Saavedra, amb concerts dels grups Satèl·lit i Febrero i diversos discjòqueis.

Bona part de les nits de revetlla aniran enguany a càrrec de bandes de la ciutat. És el cas de Tarraco Surfers (amb Joan Reig entre els seus membres), que actuarà durant el Cafè, Copa i Puro per un Duro; la Banda del Coche Rojo i Glamour Band, a la plaça de la Font, i l'Orquestra Charlotte a la Rambla Nova, la nit de la vigília de Santa Tecla. En teatre, destaca l'espectacle de cabaret The Hole, al Palau de Congressos; i You say tomato, a la Sala Trono.

Però a la nit també hi haurà alguns dels actes tradicionals, com ara el Retaule de Santa Tecla, la mítica Baixada de l'Àliga i les representacions dels Balls Parlats i els Balls de Gralles, entre molts altres. Pes estendre la festa arreu, un any més repetiran els projectes Festa per a tothom i Santa Tecla als hospitals i a les escoles.

Com a novetat, l'Ajuntament ha engegat una campanya a les xarxes socials, #GanesdeSantaTecla. El pressupost de les festes és, segons va dir ahir la regidora de Cultura, de 400.000 euros.

LES XIFRES

500
actes
integren el programa de les festes de Santa Tecla de Tarragona d'enguany, que es va presentar ahir.
100
entitats i col·lectius de la ciutat col·laboren directament en l'organització de la festa major.

Les tres cares de la festa

La festa major tarragonina té cada any dues cares protagonistes. Per una banda, el pregoner, que enguany serà l'actor i humorista Carlos Latre. El dia 21 omplirà el saló de plens amb un discurs que ell mateix va avançar que seria emotiu, pel fet de pronunciar-lo a la seva ciutat, però alhora que incorporaria un toc d'humor amb alguns dels personatges que imita en les seves actuacions. I de l'altra, el perpetuador de les festes que enguany, coincidint amb l'aniversari de l'Àliga de Tarragona, serà el seu escultor/ferrer, Mas. La mateixa tarda també s'atorgaran les distincions als teclers escollits per enguany. Però aquest 2015 hi haurà una tercera figura protagonista: el banderer d'Anada i Tornada d'Ofici. Josep Bargalló, que va ser un dels impulsors de la recuperació del Ball de Diables, ha estat l'escollit a fer aquesta tasca en la primera edició, a proposta del mateix Ball de Diables, que és el primer element del seguici. Cada any serà escollit el banderer, tal com ha proposat una de les entitats del seguici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.