La gelateria cafeteria Cal Xixonenc de Montblanc i l'Ajuntament i la parròquia de Solivella, guardonats amb els Premis Culturals de la Conca
La cova de la Font Major de l'Espluga de Francolí va ser marc dissabte passat, dia 3 d'octubre, d'una nova edició de l'acte de lliurament dels Premis Culturals de la Conca de Barberà.
En aquesta novena edició del premi de Normalització Lingüística, la gelateria cafeteria i torroneria Cal Xixonenc de Montblanc ha estat l'empresa guanyadora per l'actitud favorable a l'ús del català demostrada al llarg de la seva trajectòria. En aquest sentit, es valora positivament que es tracti d'una empresa que utilitza el català en catàlegs; en publicitat per difondre els seus productes entre la població; en la retolació, tant interna com externa; en l'allotjament rural de què disposa El Jaç i en el seu web.
Premis Dovella
Pel que fa als vuitens premis Dovella de reconeixement cultural, els de l'apartat dedicat a les institucions van ser per a l'Ajuntament de Solivella i la parròquia de Santa Maria del mateix municipi. El jurat va valorar la meritòria tasca realitzada per un ajuntament petit com és el de Solivella per portar a terme la recuperació del castell dels Llorach, un dels edificis històrics més emblemàtics de la comarca. Quant a la parròquia de Solivella, el jurat va voler reconèixer la tasca duta a terme des de la parròquia per impulsar la reforma del temple a fi d'adaptar-lo a l'esperit original amb què fou construït. També es va valorar el fet que les obres de rehabilitació han estat aprofitades per possibilitar la visita turística al temple i destacar els seus elements artístics i històrics.
La segona categoria dels premis Dovella està dedicada a les entitats i les associacions. En aquesta edició els guardonats van ser la revista La Segarra, de Santa Coloma de Queralt, i l'entitat cultural Formació Permanent de l'Espluga de Francolí. Ambdues estan celebrant els actes del 30è aniversari. De la revista La Segarra el jurat va destacar la gran tasca informativa i cultural realitzada, que ultrapassa l'àmbit estrictament cultural per convertir-se en l'altaveu de les inquietuds socials dels ciutadans i ciutadanes de la Baixa Segarra, i també l'esforç i la constància que necessita una publicació de tipus mensual feta des del món del voluntariat. Des del 1978 Formació Permanent ha esdevingut, des de l'Espluga de Francolí, el pal de paller i el mirall de les entitats de la comarca, i de fora d'aquesta, adreçades a fomentar la formació de les dones que viuen en municipis rurals. El bagatge de trenta anys d'existència és impressionant: més de 90 cicles d'activitats que apleguen milers de xerrades, sortides culturals, tallers, etc. de la més variada temàtica.
Els guardons van consistir en una peça de vidre feta per un artesà de la comarca i en un diploma que van entregar Rosa Ibarz, directora del Centre de Normalització Lingüística de Tarragona, Jordi Villar, conseller comarcal de Cultura, i David Rovira, president del Consell Comarcal.