novel·la
lluís llort
Detectiu al whisky amb reducció de xerès
El guionista J.L. Rod va debutar en novel·la l'any passat amb La suerte de los irlandeses, primer títol molt recomanable de la sèrie de set previstos protagonitzats per Patrick MacMillan, i també publicat per Ediciones B. A Mañana es otro mundo MacMillan ha deixat de ser agent del CNI i viu en un poblet costaner de Cadis, amb el seu gos Ringo, els seus gats John i Paul, i dues gallines, Thelma i Louise. Cuida l'hort casolà, fa meditació, neda de tant en tant i fa feinetes de detectiu privat, només quan és imprescindible per guanyar diners per a un o dos mesos.
Viu com vol, independent i asocial, dedicat a la bona gastronomia que ell mateix sol cuinar –l'autor ens fa agafar gana amb les quatre receptes que explica amb detall i amb els diferents àpats que menja el protagonista–, el tabac, el cafè, la cervesa i el whisky. MacMillan és un bon vivant.
La matriarca d'una important família de fabricants de vi de xerès li encarrega que investigui la violació i assassinat de la seva filla gran, un fet que va tenir lloc tres anys enrere. És l'excusa de Rod per radiografiar el seu personatge i, a través seu, opinar sobre música, literatura, cinema, societat, fílies i fòbies. I per desenvolupar un cas al llarg d'un any. Al final, com sovint feia Chandler, el que comença sent un tema menor esquitxa les més altes esferes polítiques i socials.
Un best-seller amb vocació de ser-ho que es llegeix amb una gran facilitat, que ens fa riure i ens entreté, però que també ens informa de temes com ara l'Alzheimer i l'origen del vi de xerès, i ens fa plantejar qüestionaments morals. Hi passen moltes coses i, tot i això, ens quedem amb ganes de saber què més té preparat J.L. Rod al seu alter ego Pat MacMillan.