cultura

Un llegat recuperat

La Biblioteca de Catalunya rep una part del fons d'Albert Ràfols i Maria Girona

Una part del fons del pintor de la parella de pintors Albert Ràfols-Casamada i Maria Girona ja és a la Biblioteca de Catalunya per ser catalogada i estudiada, gràcies a la donació que han fet a la institució les hereves dels artistes, Maria i Margarida Fuchs, nebodes de Maria Girona. Aquest fons, amb més de tres mil documents bibliogràfics, així com manuscrits, impresos i material gràfic, té un valor molt remarcable, ja que hi ha molt material inèdit, com ara els dietaris i el quadern de viatges del pintor, àlbums de dibuix i nombroses fotografies.

El fons que acaba de rebre la Biblioteca de Catalunya no té res a veure amb els lots de documents que el mes d'agost van aparèixer en una parada del mercat dels Encants i que van engegar totes les alarmes sobre la dispersió de l'arxiu de la parella. Els tècnics van determinar aleshores que els lots tenien poc interès però estaven disposats a pagar fins a 1.500 euros per aquests. En demanaven molts més diners, raó per la qual finalment van ser adquirits per col·leccionistes.

“Solució magnífica”

L'enrenou que va provocar la notícia dels Encants va accelerar que la conselleria de Cultura iniciés setmanes després converses amb les hereves. “Allà vam veure que les hereves encara conservaven un fons valuós, que és el que ara han donat –explica el conseller de Cultura en funcions, Ferran Mascarell–. Allò que va passar a l'agost va ser un moment difícil de comprendre però finalment hem arribat a una solució magnífica.”

A més de llibres de bibliòfil i d'art, per exemple, hi ha nombrosos catàlegs d'exposicions d'aquí i d'arreu “que ajudaran a conèixer on havien exposat artistes catalans de la seva generació”, segons la directora de la Biblioteca de Catalunya, Eugènia Serra.

Totalment inèdits són els dietaris del pintor, que es procurarà que es donin a conèixer en un futur, així com àlbums de dibuix, llibretes de viatge, esbossos, escrits de tota mena del pintor, documentació referent a encàrrecs i correspondència.

D'altra banda, Mascarell s'ha mostrat “disposat a col·laborar” amb la Fundació Ràfols de Capellades, que va crear el mateix pintor i en la qual estan implicats els nebots de Ràfols i l'Ajuntament d'aquesta població: “Un cop estigui clar el projecte de la fundació, estudiarem si alguna part d'aquest material s'ha de cedir allà.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia