etcètera
núria puyuelo
Els neologismes de l'any
Un dels neologismes que més s'han sentit el 2015, sobretot les últimes setmanes, ha estat cupaire, un mot que es refereix als militants o partidaris de la CUP. L'agenda política ha marcat la creació de paraules, o si més no ha impulsat l'ús d'alguns mots amb un significat que, ara com ara, no està inclòs en el diccionari normatiu de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC). És el cas d'indepe, sobiranisme (i sobiranista), tacticisme, gihadista (i gihadisme)... El mot indepe és una bona alternativa a independentista, facilita l'economia del llenguatge i escurça alhora una paraula que té, poca broma, quinze lletres (de les més llargues del diccionari). Les paraules sobiranisme i sobiranista, encara que resulti estrany perquè estem tips de sentir-les, tampoc surten al diccionari normatiu. Sí que es recullen sobirà, sobiranament i sobirania. Tampoc hi apareixen tacticisme, que és la tendència a fer càlculs tàctics, o l'adjectiu tacticista. Finalment, unes altres paraules que seria bo d'incloure al diccionari perquè lamentablement s'utilitzen força vegades, sobretot en els mitjans de comunicació, són gihadista i gihadisme, com a mots derivats de gihad.
Les noves tecnologies també exerceixen una gran influència en la creació de paraules. En aquest sentit, geolocalització, dron i núvol són mots que també tenen molts punts per ser candidats a entrar al diccionari normatiu aquest 2016.
L'any passat l'Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'IEC van escollir com a neologisme del 2014 la paraula estelada, introduïda al diccionari normatiu l'estiu passat. Fins llavors el diccionari de l'IEC només recollia el mot estelada com a substantiu amb la definició de “conjunt dels estels del firmament” i com a adjectiu amb els sentits de “ple d'estels”, “ornat amb un estel o amb més d'un” o “amb una clapa blanca al front”, no com a bandera que representa el moviment per la independència de Catalunya o els Països Catalans.