cultura

El patrimoni ebrenc, a través dels contes

Creen una col·lecció per suplir la falta de material didàctic

Primers volums amb tradicions i llegendes

Tres joves ampostines, la tècnica en educació infantil Andrea Ferreres, la geògrafa Neus Pons i la periodista Núria Pons, han impulsat el Grup la Deriva, que s'estrena amb un gran projecte territorial: posar a l'abast dels xiquets el coneixement del seu patrimoni. Detectat, han assegurat, un important dèficit de material per treballar les Terres de l'Ebre a l'escola, han decidit endegar una col·lecció de contes per repassar la història, la natura i la vida, la llengua i la literatura, les tradicions orals i les llegendes, i la cultura i les tradicions d'un “valuós” però desconegut territori.

L'estrena es farà a la primavera amb la publicació de quatre contes, dos sobre cultura i tradicions –un sobre les bandes de música–, i dos més sobre les tradicions orals i les llegendes com la del personatge de Panxampla i éssers imaginaris com ara la Serena.

Com més s'ha parlat de la riquesa cultural, patrimonial i històrica de les Terres de l'Ebre, sobretot des que el territori va ser declarat Reserva de la Biosfera per la Unesco, més evident s'ha fet la falta de material didàctic per acostar-la als més petits.

“Els llibres parlen de les balenes de l'Àrtic però no de la cabra hispànica, parlen de la Pedrera però no dels edificis modernistes del territori, i els textos no estan en nord-occidental”, argumenten les tres impulsores del Grup la Deriva. Com que els currículums escolars són tancats, van veure en els contes una eina més fàcil per fer arribar aquest coneixement. L'objectiu és publicar vint contes, escrits en la variant del català pròpia de l'Ebre, la nord-occidental. Seran quatre en cadascun dels cinc àmbits proposats, i han començat a redactar els quatre primers, braç a braç, amb especialistes de cada matèria. Per exemple, en el cas del conte de les bandes musicals, hi han intervingut directors i músics. Les il·lustracions, a més, són a càrrec dels alumnes ebrencs d'Esardi, l'Escola d'Art i Disseny d'Amposta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.