cultura

Desenes d'actes per als cent anys de la Lira Ampostina

La formació musical arriba al segle d'història amb l'objectiu de continuar creixent i apostar per l'educació

La programació del centenari està pensada per als músics que n'han format part

Els actes del centenari estan pensats per a la gent que ha format part de la història de la Lira
XAVIER ESCORIHUELA
PRESIDENT DE LA SOCIETAT MUSIAL

La tra­dició musi­cal d'Amposta arriba enguany a una efemèride d'allò més emo­tiva amb la cele­bració, al llarg dels mesos vinents, del cen­te­nari de la cre­ació de la Lira, una de les prin­ci­pals agru­pa­ci­ons artísti­ques de les Ter­res de l'Ebre. Amb el títol Cent anys d'arrels musi­cals, la for­mació durà a terme diver­ses acti­vi­tats com­me­mo­ra­ti­ves que tin­dran com a pro­ta­go­nis­tes els músics que han donat vida a l'enti­tat al llarg de la història. Així ho ha expli­cat el pre­si­dent de la soci­e­tat musi­cal, Xavier Esco­ri­hu­ela, el qual ha asse­gu­rat que “els actes del cen­te­nari estan pen­sats per a la gent de la Lira, és a dir, per a tots aquells que durant 100 anys han tre­ba­llat per la soci­e­tat i per l'escola de música”.

Una escola de música que, segons s'ha anun­ciat apro­fi­tant els actes del cen­te­nari, els res­pon­sa­bles de l'enti­tat volen reforçar i poten­ciar al llarg dels pro­pers anys. Aquesta tasca es tra­duirà amb la pos­si­ble ampli­ació de l'oferta for­ma­tiva. Segons Esco­ri­hu­ela, “la soci­e­tat tre­ba­lla per tal de dotar l'escola de música amb els cur­sos cinquè i sisè del grau mitjà”. A mitjà ter­mini, l'objec­tiu és fer de l'escola de música un ser­vei ren­di­ble i de referència a la comarca del ter­ri­tori.

Actu­al­ment, la Lira té 800 socis, una banda amb més d'un cen­te­nar de músics i uns 240 alum­nes. A nivell econòmic, la for­mació dis­posa d'un pres­su­post anual que se situa al vol­tant dels 240.000 euros, del qual un 20% prové de sub­ven­ci­ons de les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques. Es tracta d'una quan­ti­tat des­ta­ca­ble, tenint en compte que és una agru­pació dins l'àmbit artístic i cul­tu­ral.

De manera més deta­llada, les pro­pos­tes per com­me­mo­rar el cen­te­nari inclo­uen un cicle men­sual de con­certs de música de cam­bra a càrrec de músics pro­fes­si­o­nals que van començar la seua car­rera a l'enti­tat, la reo­ri­en­tació temàtica de la tem­po­rada de con­certs i el reco­nei­xe­ment als músics for­mats a l'escola.

Les cele­bra­ci­ons també tenen en compte els veïns ali­ens a la for­mació musi­cal, amb diver­sos con­cur­sos oberts, com el de redacció i el de dibuix. Els actes es com­ple­men­ta­ran amb un con­curs lite­rari de tea­tre, una ins­tal·lació de l'artista Manuel Mar­ga­lef o una estada de la banda a França, entre d'altres acti­vi­tats. Final­ment, cal des­ta­car el con­cert Amposta de Banda a Banda, que tindrà lloc el 30 de gener.

LA XIFRA

800
socis integren actualment
la Lira Ampostina, que disposa d'un pressupost de 240.000 euros.
La història

Un segle d'història amb la millor banda sonora

E. zafón

L'inici de segle va ser un període de gran esplendor a Amposta. Tant és així que durant els primers anys es van impulsar els projectes més singulars de la localitat, com ara la constitució de la Lira Ampostina, que arriba enguany al centenari. La història de la formació musical, segons recullen alguns dels integrants, comença de la mà de diversos aficionats que es van unir per organitzar un conjunt de ball i amenitzar les festes majors, ara fa cent anys. Gràcies a l'èxit de la iniciativa, el professor Francesc Roig i Treig va decidir fundar la Lira, ja amb aquest nom. El primer concert oficial en públic es va oferir l'any 1917. En els anys de la Guerra Civil, l'activitat musical va quedar paralitzada i no va ser fins al 1946, sota la batuta de Juli Pañella, quan es van reprendre els concerts. Així va transcórrer durant els anys de la dictadura de Franco, fins al 1981, quan l'actual director, Octavi Ruiz, va modernitzar la formació i li va donar l'impuls professional que avui dia se li reconeix a tot arreu. En aquestes tres dècades i mitja, la Lira Ampostina ha aconseguit nombrosos èxits, dels quals destaca la distinció de la Creu de Sant Jordi, l'any 1995.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.