entre amics

La realitat invisible

Albert Gonzalo tracta de connectar el cel i la terra en les seves pintures

Diu el pin­tor Albert Gon­zalo (Tar­ra­gona, 1954): «La meva vida és la meva obra, sense ella jo no tin­dria cap mena d'al·lici­ent per viure-la.» Aquesta sim­bi­osi és obvia. Quan el vaig conèixer, a prin­ci­pis dels noranta, el pri­mer que em va sor­pren­dre va ser la seva manera de ves­tir. Gon­zalo porta (encara ara) peces d'ins­pi­ració ori­en­tal o, més ben dit, direc­ta­ment ori­en­tals. Ori­ent sem­pre ha estat la seva fons d'ins­pi­ració. Pri­mer va ser la filo­so­fia sufí, que li va obrir la porta al pen­sa­ment islàmic. La força de les lec­tu­res i els viat­ges el va empènyer a fer un peri­ple per les reli­gi­ons i les cul­tu­res de tot Ori­ent, des de l'Índia fins al Japó pas­sant per la Xina. Del budisme zen al tao­isme sense obli­dar, però, les seves arrels clàssi­ques medi­terrànies, que el por­ten a la lec­tu­res dels grecs clàssics. «Sóc fill de pin­tor. El meu pare tenia una bona bibli­o­teca d'art i de nen m'encan­tava mirar les làmines de l'art egipci i de l'hindú.» Aquests som­nis d'infant es van fer rea­li­tat quan va poder fer el seu pri­mer viatge a Egipte. «Però en comp­tes de tro­bar-me l'Egipte clàssic, vaig des­co­brir l'Egipte islàmic.»

Els seus qua­dres (que es poden veure a la gale­ria Víctor Saa­ve­dra de Bar­ce­lona fins al 31 d'octu­bre) són una visu­a­lit­zació del lli­gam que ha esta­blert Gon­zalo entre tots els pen­sa­ments i totes les imat­ges de les cul­tu­res ori­en­tals que ha anat pro­ces­sant en una mena d'aco­bla­ment per­so­nal de tot allò que el fas­cina. «Sóc un amant de l'art, la meva vida està en funció de la cre­ació, em puc pas­sar de 12 a 16 hores diàries dibui­xant, pen­sant i lle­gint.»

La vida de Gon­zalo és un work in pro­gress que agafa forma en papers o teles pin­ta­des amb les quals es repre­senta el seu pen­sa­ment. «La plàstica no m'interessa, el que es veu a les meves obres són refle­xi­ons que pre­nen deter­mi­na­des for­mes. Per a mi, pin­tar és repre­sen­tar una història impos­si­ble», diu.

En aquest sen­tit, Gon­zalo pinta la invi­si­bi­li­tat en tant que les seves refle­xi­ons són pro­ces­sos per­so­nals, que tot i la seva rea­li­tat, encara no són prou evi­dents per a la gent. «A la vida hi ha mol­tes coses que són inten­ses, reals i belles, però que són invi­si­bles perquè es dei­xen de banda». L'artista con­cen­tra la seva crítica en el món de l'art. «Com a col·lec­ci­o­nista he pogut adqui­rir peces ori­en­tals de ceràmica a bon preu perquè no es valo­ra­ven. Però quan un museu euro­peu en fa una expo­sició i un catàleg, aque­lla mateixa obra agafa visi­bi­li­tat.»

Tot i la seva passió pel món ori­en­tal, que l'ha por­tat a expo­sar i resi­dir peti­tes tem­po­ra­des a Tailàndia i el Japó, Albert Gon­zalo no es con­si­dera un ori­en­ta­lista, «també m'emo­ci­ona molt l'art romànic, un estil que també va ser invi­si­ble a molts ulls que que­da­ven enllu­er­nats pel gòtic francès».

L'expo­sició que pre­senta aquests dies a Bar­ce­lona pren com a títol el nom de Cae­lum con­tra­xit, un con­cepte extret de l'obra d'Horaci i que ha estat inter­pre­tat de múlti­ples mane­res. Una de elles fa referència a la con­nexió entre el cel i la terra, per això els seus qua­dres no solen ser horit­zon­tals sinó ver­ti­cals. Fins a tal punt, que alguns d'ells toquen en un extrem el sos­tre i a l'altre, el terra de la sala. En el text del catàleg, Gon­zalo cita Her­mes Tris­me­gis­tro: «Allò que es troba a baix és com allò que es troba a dalt, i el que el es troba a sobre és com el que hi ha a sota.»

Gon­zalo cir­cula física­ment, espi­ri­tu­al­ment i artísti­ca­ment per aquests camins de con­ne­xi­ons con­cep­tu­als, plàsti­ques i literàries. Un món invi­si­ble que fa visi­ble a les seves teles amb un pro­ce­di­ment més pro­per a l'alquímia que a les con­ven­ci­ons acadèmiques de la pin­tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.