literatura infantil i juvenil
lluís llort
Més per menys
Com ja diem a la portada del suplement, sovint, una aparent senzillesa comporta un resultat més ric del que es podria esperar. Aquest és el cas d'aquest àlbum il·lustrat, El granger i el pallasso, de Marla Frazee. És un llibre sense text en què les diverses capes de lectura es transmeten només a través de les elegants i efectives imatges.
Marla Frazee va néixer als Estats Units, concretament a Los Angeles, el 1958, filla d'una família libanesa. Ha guanyat els premis d'il·lustració infantil més destacats al seu país, amb alguns dels quinze títols que té com a il·lustradora i, també, amb alguns de la mitja dotzena de títols en què, a més, és autora del text o, com en aquest cas, de la història que narra.
Sempre dibuixa amb un estil net, amb llapis de colors, evocant els clàssics del gènere; clàssics tan clàssics com el personatge The Yellow Kid, protagonista de Hogan's Alley, que està considerada primera tira a la premsa, publicada als EUA el 1895 per Richard F. Outcault.
Frazee mostra com un granger treballador i solitari acull un nen pallasso que ha caigut d'un tren que transporta un circ. Passen un dia compartint menjar, bromes i feines del camp fins que els pares del nen, acompanyats de la resta de companys artistes, tornen a recollir el nen.
La felicitat no seria completa si no fos per la picada d'ullet en què el granger, una mica entristit, no és conscient que el nen ha estat substituït per un mico del mateix circ que li fa al lector el signe de silenci, per amagar la sorpresa al granger que, com un Geppetto de l'Amèrica rural, necessita una companyia emocional. Si fa o no fa, com tothom.
És un àlbum molt bell que defuig l'exuberància artística i el dramatisme narratiu, i relaciona dos mons tan distants que poden estar representats, sense moralitat afegida, per un simple intercanvi de barrets ben simbòlic.