cultura

Cultura

Desafiar el pendent

La Diputació arregla el camí a la cova de les Encantades a Cabrils, marcat per una forta baixada entre les pedres

És un espai arqueològic de gran valor i ple de llegenda

Travessar el bosc, zones sense ni tan sols camins, desafiar un fort pendent i enfilar-se per les pedres és el que ha de fer ara la persona que vol visitar la cova de les Encantades, a Cabrils, situada al vessant est de la muntanya de Montcabrer.

Ara, però, la Diputació de Barcelona ha iniciat els treballs per adequar aquest camí. De moment s'ha començat a condicionar el camí i en alguns llocs on el pendent és més fort s'hi han instal·lat esglaons. Les tasques van orientades a millorar “el perfilat tot excavant en la roca mare i marcant la via principal amb una corda de cànem a ran de terra”, destaca l'Ajuntament. A més, s'instal·laran punts de subjecció amb grapes a les zones de més desnivell per millorar la seguretat.

Laura Bosch, gerent del Museu de Cabrils, diu que “se segueix el pendent natural” per habilitar un camí que “tingui el menor impacte possible” en l'entorn.

La cova de la Bruixa, de les Encantades o de la Bona Dona són alguns dels noms que ha rebut aquesta cavitat natural de granit erosionada pel vent del mar on, segons les llegendes, acudien bruixes. “Ha estat ocupada al llarg dels segles. Al segle IV abans de Crist això era un santuari ibèric”, remarca Bosch.

Ara, la cova i aquesta zona de Montcabrer estan en un procés de deteriorament per culpa de les persones. Segons Bosch, abans era difícil arribar-hi perquè el bosc era més dens, però arran d'un incendi que hi va haver el 2007 ha quedat al descobert i és més fàcil accedir-hi. S'han trobat persones que baixen amb motos i bicicletes pel mig del bosc o les pedres, joves que hi van a beure o que han pintat la cova i fins i tot persones que hi van a fer misses negres. Bosch creu que amb les actuacions de la Diputació es podran “prevenir aquestes bretolades”.

De fet, les tasques de restauració se centraran a “facilitar la localització, millorar l'accessibilitat i preservar l'element de patrimoni arqueològic”, subratlla l'Ajuntament.

Les actuacions s'engloben en el programa de restauració d'accessos a elements del patrimoni arqueològic del Parc de la Serralada Litoral. Amb aquest programa, que té un pressupost de 8.825,23 euros i durarà unes dues setmanes, també es faran treballs als jaciments de la cova de Can Nadal, a Vilanova del Vallès, i la cova de la Granota, a Vilassar de Dalt.

“És una manera d'habilitar uns espais arqueològics que són grans referents tant per al Maresme com per al Vallès”, destaca Bosch.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.