cultura

MARC COMAS

COORDINADOR DE VIC CAPITAL DE LA CULTURA CATALANA 2016

“Què és cultura? Aquest és el primer dilema no resolt”

“Des de l'inici vam plantejar una programació que no surt de l'àrea de Cultura, sinó que l'hem fet amb ajuda de tots els sectors”

“Des de fa un any i mig hem hagut de lluitar amb fundacions, museus... Portar un Dalí o un Miró a Vic és molt complicat”

“Molts projectes neixen amb la idea de transcendir i no morir el 2016”

Gestor cultural
Marc Comas té una dilatada trajectòria en l'organització i gestió cultural. Autor multidisciplinari, és sobretot en el teatre, el cinema (com a director de curts) i la música (amb el videoclip), on més ha centrat els seus projectes. Al seu currículum també hi figura la direcció de Ràdio Manlleu, ciutat on va fundar i presidir el Cine Club Manlleu, i la direcció de la Mostra d'Arts Vives del castell de Montesquiu.

Aquest any Vic és Capi­tal de la Cul­tura Cata­lana. El seu coor­di­na­dor, Marc Comas (Vic, 1973), diu que la ciu­tat volia ento­mar el repte per tenir una excusa que li per­metés fer una pro­gra­mació extra­or­dinària. I per des­co­brir autors i pro­jec­tes.

Feia temps que ana­ven al dar­rera de la capi­ta­li­tat?
Sí. Diria que a l'època de l'alcalde Jacint Codina (1995-2007) ja s'havia dema­nat. La capi­ta­li­tat cul­tu­ral es tre­ba­lla amb molt temps. A nosal­tres crec que ens ho van comu­ni­car el 2012-2013 i el 2013-2014 ja hi vam començar a tre­ba­llar.
La vos­tra pre­de­ces­sora, Vila­franca del Penedès, us ha donat algun con­sell?
Hem par­lat amb Vila­franca i hem par­lat amb Reus, que ho serà l'any que ve, però a l'hora d'enca­rar la capi­ta­li­tat cul­tu­ral tot­hom ho fa com vol o com pot. Des de l'inici vam plan­te­jar una pro­gra­mació que no surt de l'àrea de Cul­tura sinó que l'hem fet amb l'ajuda de tots els sec­tors. Pot­ser fa dos anys ja ens vam començar a reu­nir amb pin­tors, fotògrafs, direc­tors, edi­to­ri­als... i junts vam fer la pro­gra­mació. Pri­mer volíem saber com estava cada sec­tor.
Al final han dedi­cat cada mes a una dis­ci­plina dife­rent i s'ha pro­gra­mat un cen­te­nar d'actes.
Era una manera orde­nada de pre­sen­tar-ho, tema­tit­zant-ho i tem­po­ra­lit­zant-ho. De seguida vam veure que ens n'anàvem a un cen­te­nar de pro­jec­tes i al final aca­ba­ran sent-ne més. Des­comp­tant el gener i el desem­bre, que hi ha només ober­tura i clo­enda, i l'agost, en total hi haurà nou grans dis­ci­pli­nes.
Com les han triat? Per què hi haurà gra­fit i no còmic?
És difícil. Havíem d'esta­blir una línia entre el que és cul­tura i el que no ho és. Aquest ja és el pri­mer dilema no resolt, perquè dar­rere la paraula cul­tura hi pots posar de tot: cul­tura de l'esport, cul­tura gas­tronòmica... El que sí és cert és que hi ha dis­ci­pli­nes que a la comarca tam­poc són tan repre­sen­ta­ti­ves. Espec­ta­cles de car­rer? A Tàrrega segu­ra­ment tro­ba­rem mil com­pa­nyies, aquí no. El que no hem vol­gut és esta­blir fron­te­res geogràfiques. Encara que la capi­tal sigui Vic sem­pre par­lem d'Osona. Cada mes inten­tem que, com a mínim, hi hagi tres coses: que als autors locals els ser­veixi de pla­ta­forma, que hi hagi un pro­jecte que quedi i ser capaços de por­tar refe­rents cata­lans.
Què ha estat el més difícil de lli­gar de tot el pro­grama?
Mol­tes coses. L'expo­sició 116 anys de pin­tura cata­lana és un pro­jecte d'unes dimen­si­ons impor­tants. Des de fa un any i mig hem hagut de llui­tar amb fun­da­ci­ons, museus... Por­tar un Dalí o un Miró a Vic és molt com­pli­cat. El trans­port és molt res­tric­tiu, hi ha uns plecs de con­di­ci­ons dels museus al·luci­nants... Hi ha obres que s'han dema­nat al Reina Sofia i que no ens han cedit.
Quin pres­su­post tenen?
L'apor­tació de l'Ajun­ta­ment és de 340.000 euros i escaig, i de patro­ci­nis i col·labo­ra­ci­ons esta­rem als 160.000 euros. En total uns 500.000 euros. També és cert que el calen­dari polític no ens hi ha aju­dat, ja que l'any pas­sat hi va haver un munt d'elec­ci­ons i cada elecció que tens vol dir parar màqui­nes.
A prin­ci­pis de gener el finançament encara no estava clar...
Sí. Els pres­su­pos­tos de l'Ajun­ta­ment es van apro­var ini­ci­al­ment el dia 13 del mes pas­sat. S'hi van pre­sen­tar al·lega­ci­ons i dijous pas­sat es van apro­var defi­ni­ti­va­ment.
Què en que­darà, a la ciu­tat, de VICCC 2016?
Molts pro­jec­tes nei­xen amb la idea de trans­cen­dir i no morir el 2016. En plan­te­jar la pro­gra­mació volíem que quedés un pòsit. El Semi­nari no era espai expo­si­tiu i arrel d'això segu­ra­ment ho serà. L'Arxiu de la Memòria Històrica Fotogràfica que­darà. A l'octu­bre farem un cer­ta­men core­ogràfic a nivell català amb la idea que per­vis­qui...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.