cultura

Ramon Térmens

Cineasta

“Els sicaris esperen el 90% del seu temps”

Una parada atrotinada on venen burritos i un envelat on sermoneja un pastor evangelista és tot el que hi ha a prop d'una gran nau industrial aparentment abandonada. Allà dins passen les hores dos violents sicaris d'un càrtel de narcotraficants. Tot trontolla quan reben un paquet inesperat: una nena de deu anys que potser hauran d'executar. Ramon Térmens (Bellmunt de Segarra, 1974) estrena avui el thriller de narcotraficants El mal que hacen los hombres, rodat en anglès i protagonitzat per Daniel Faraldo (també guionista), Andrew Tarbet i Sergio Peris-Mencheta. Ambientat a la frontera, en realitat es va filmar al Vallès Oriental, en una gran nau industrial abandonada de Martorelles.

Com és que ha fet un tomb tan radical en la seva carrera?
La pel·lícula prové de l'espai on està rodada, una nau gegant on teníem l'opció de filmar. Daniel Faraldo, que va ser guionista de Catalunya über alles!, va venir de Los Angeles i li vaig mostrar aquesta nau; va quedar fascinat. Ell tenia una idea sobre sicaris i jo, sobre el segrest d'una nena. Les vam unir en una pel·lícula que retratés tot el que veiem als telenotícies, coses contra les quals ja estem immunitzats: decapitacions, terrorisme gratuït, morts i més morts... Volíem fer una pel·lícula sobre cap a on va la humanitat. Hi ha límit a la violència? O hem d'acceptar que tot és possible i que aviat pot passar una desgràcia que deixi en ridícul les anteriors?
En què més s'inspiren?
Havia llegit una novel·la que em va recomanar Jordi Dauder, El poder del perro, mentre rodava Catalunya über alles!, i a partir d'aquí vaig seguir el tema dels narcos.
Ja els citava abans de rodar i hi són evidents com a referents ‘Reservoir dogs', de Tarantino, i la sèrie ‘Breaking bad'...
I també Tot esperant Godot, de Samuel Beckett [riu]. Els sicaris esperen el Lucho, que és el seu Godot, i és una situació absurda, d'espera. La vida d'un sicari és això, el 90% del temps és espera, i el 10% és acció. Esperen rebre ordres i, a la pel·lícula, això els crea tensió; esperen una trucada que no arriba mai.
Parlen de temes banals mentre maten o decapiten...
Per ells és la seva rutina diària: esquarterar gent, repartir els trossos... i mentrestant, tenen els seus conflictes personals. Intentem mostrar la seva realitat.
Tot passa al mateix espai, però els personatges evolucionen.
Sí, això era fonamental. Si no, la pel·lícula se t'acabaria al cap de deu minuts. El guió és bastant clàssic: posar les bases en el primer acte, i quan arriba la nena segrestada es dinamitza molt. Tenen conflictes cada cop més intensos, alguns d'evidents i altres de soterrats; els van obligant a prendre decisions... He intentat que la pel·lícula passés de pressa. Dura 93 minuts i la gent s'hi enganxa.
La nena serveix per explorar els límits d'on pot arribar la violència dels sicaris?
Sí, és com la línia vermella, fins i tot dins del mateix món narco, en què es van matant entre ells. És com una metàfora que es pot aplicar al nostre món. Amb la violència que estem veient al nostre voltant, els atemptats de París... Si pitjant un botó es destruís el món, algú el pitjaria? O no? Aquest és una mica el background de la pel·lícula, volem que funcioni també com a metàfora.
Quin projecte prepara?
Una adaptació d'una novel·la d'Andreu Martín que es diu Societat negra, Daniel Faraldo està a punt d'acabar el guió. Està ambientada a Barcelona, amb la màfia xinesa com a teló de fons. És excitant, un thriller amb moltíssima comèdia, que trenca amb tot l'anterior. Cada pel·lícula és un repte, un nou viatge. Ara hem de superar la primera gran muntanya, que és el finançament. Joel Joan em va dir que segurament hi participarà.
Ha rodat ‘Negro Buenos Aires', adapta ‘Barcelona negra'... Sent una certa atracció pel costat fosc...
No sé per què, però la veritat és que sí. M'interessa més la part oculta, el que està soterrat, el que queda fora de l'àmbit primer. Potser aquest ja el vaig tractar a Joves i, a partir d'aquí, busco el que desconec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.