Caldes renuncia a fer un nou festival de Santa Florentina
El govern xifra en 70.000 euros el pressupost de l'activitat cultural i assegura que no hi ha prou recursos per mantenir-lo
L'alcaldessa diu que la partida inicial s'ha acabat doblant i que no es va tramitar cap subvenció
El prestigiós festival de Santa Florentina que l'any passat es va traslladar a Caldes d'Estrac no tindrà continuïtat aquest any al municipi. El motiu és l'elevat cost de l'activitat que el nou govern local, d'ERC i el PSC, qualifica d'inassumible per part del consistori. L'alcaldessa, Rosa Pou (ERC), va confirmar ahir que l'activitat cultural va costar uns 70.000 euros, dels quals inicialment el consistori governat per CiU es va comprometre a assumir-ne 34.000. “Els diners van anar destinats al muntatge de la infraestructura, el sistema de so i altres aspectes”, precisa, i afegeix que en el conveni signat amb l'associació cultural Santa Florentina “hi havia el compromís de l'Ajuntament d'assumir les despeses que no es cobrissin amb els recursos generats pel mateix festival”. En aquest sentit, als 34.000 euros s'hi han d'afegir, segons el govern caldenc, 38.000 euros més que va acumular de dèficit la proposta musical. Finalment, l'Ajuntament també suma a la partida destinada al festival de Santa Florentina 9.000 euros més en concepte d'hores extraordinàries de la plantilla municipal. L'alcaldessa apunta que dels 38.000 euros “ens consta que l'anterior govern va pagar-ne una part, però encara queda una quantitat molt important per resoldre”.
Rosa Pou lamenta que, malgrat que es va informar els grups d'ERC i el PSC que s'havia demanat una subvenció a la Generalitat per intentar cobrir les despeses generades pel festival, “aquesta no s'ha tramitat encara, i tot i que ara es faran les gestions adequades no és gens segur que l'aconseguim”. L'alcaldessa valora positivament la celebració del festival i aplaudeix la iniciativa com a valor per promocionar el municipi. “No dubtem de la qualitat de la proposta i hem comunicat als responsables del festival que volem continuar disposant d'ells en un futur, però ens veiem obligats a prioritzar”, explica Pou. En aquest sentit, la proposta feta per l'exalcalde Joaquim Arnó (CiU) de construir un amfiteatre aquest any perquè allotgés els concerts queda, segons l'alcaldessa, aparcada sine die.
Negociar nou municipi
El director del festival, Carlos Hartmann, va confirmar la notificació de l'Ajuntament de Caldes de no continuar amb la cita musical aquest estiu. “Vam tenir una reunió amb l'alcaldessa i el regidor de Cultura i em van raonar els motius”, va recordar. Hartmann va apuntar que havia proposat al nou govern mantenir l'activitat amb una inversió menor, però finalment no hi va haver acord. El director del festival lamenta que la cita musical hagi de marxar de Caldes, “on hem estat molt ben tractats”, i anuncia que ja ha iniciat els primers contactes amb un altre municipi del Maresme interessat a ser la seu de la proposta. “Estem a punt de tancar un acord per aquest any per evitar que el festival hagi de marxar de la comarca”, apunta.
LA XIFRA
LA FRASE
Una cita nascuda en un castell
El Festival de Música Clàssica Castell de Santa Florentina va néixer com a proposta cultural d'alt nivell l'any 1999 i part del seu èxit des de la primera edició es va vincular a una ubicació excepcional: la fortalesa d'on rebia el nom, a Canet de Mar. Allà, en l'històric edifici que va reformar l'arquitecte modernista Lluís Domènech i Montaner, s'hi van trobar durant anys artistes de prestigi internacional en uns concerts que tenien com a escenari el pati d'armes del castell. La trajectòria del festival es va mantenir inalterable fins que el castell es va vendre a uns inversors russos, ara fa tres anys. La família Hartmann, fins llavors propietària, va aconseguir negociar amb ells una aportació anual per mantenir el festival. En un principi, la quantitat que s'hi va destinar va ser de 60.000 euros, però el 2014 es va reduir a 40.000, i el 2015 els nous propietaris van comunicar als responsables del festival que només hi posarien 10.000 euros. Aquesta situació va obligar a buscar alternatives al castell i un nou municipi sensible i receptiu a la proposta cultural. Caldes va tancar un pacte el 2015 amb els organitzadors per aixecar una vela al parc de Can Muntanyà amb capacitat per a 500 persones. Finalment es va canviar el lloc i els concerts es van fer al parc Jacint Verdaguer i a l'església parroquial.