cultura

Nous documents amplien la maleta de Miquel Santaló

L'Arxiu Municipal de Girona ha rebut una desena de cartes procedents de la Fundació Irla que engrandeixen la seva figura política

Hi ha diverses notificacions de Macià i de Ventura Gassol

Fa pocs dies l'Ajun­ta­ment de Girona va rebre, per mitjà d'un con­veni amb la Fun­dació Josep Irla, un con­junt de car­tes adreçades a Miquel San­taló i Par­vo­rell (Vilaür, 1887-Gua­da­la­jara, Mèxic, 1962) que posen de mani­fest la rellevància política de qui va ser alcalde de Girona, dipu­tat al Congrés dels Dipu­tats i minis­tre de Comu­ni­ca­ci­ons del govern de la Segona República. Són una desena de docu­ments, la majo­ria de con­tin­gut ofi­cial, que s'afe­gei­xen al lle­gat que va ingres­sar a l'Arxiu Muni­ci­pal de Girona l'any 2008 en un dels actes més emo­ci­o­nants amb què s'han exor­cit­zat els fan­tas­mes de la Guerra Civil: damunt la llarga taula de la mateixa sala de comissió de govern que San­taló devia haver pre­si­dit en tan­tes oca­si­ons, el catedràtic de la Uni­ver­si­tat de Girona Salomó Marquès va dipo­si­tar deli­ca­da­ment, com si aportés una prova de vida, la maleta de cartró plena de papers per­so­nals que el polític s'havia empor­tat a l'exili de Mèxic i que la seva filla, al cap de quasi setanta anys, havia deci­dit donar a la ciu­tat.

Aque­lla maleta tan car­re­gada de símbols –el des­ar­re­la­ment, el pes de la pèrdua, la lle­ial­tat als records– és avui una de les peces cen­trals del Museu Memo­rial de l'Exili de la Jon­quera, i els papers que con­te­nia cons­ti­tu­ei­xen el valuós fons de Miquel San­taló i la seva dona, Adela Cor­tina, de l'Arxiu Muni­ci­pal de Girona, al qual s'ha inte­grat ara la cor­res­pondència cedida per la Fun­dació Irla.

Entre aquesta docu­men­tació hi ha sobre­tot noti­fi­ca­ci­ons ofi­ci­als dels diver­sos càrrecs que el govern de Fran­cesc Macià va assig­nar al mes­tre i polític gironí, des del nome­na­ment com a con­se­ller adjunt de la Gene­ra­li­tat, en una carta datada l'11 de maig de 1931, al comu­ni­cat del Depar­ta­ment de Cul­tura en què, el 9 de gener de 1934, se'l designa vocal del Con­sell de Cul­tura. Hi ha, a més, la invi­tació que Ven­tura Gas­sol va enviar-li el 21 d'octu­bre de 1931 perquè par­ti­cipés en la ponència encar­re­gada de l'estruc­tu­ració comar­cal de Cata­lu­nya, o la dele­gació de les fun­ci­ons exe­cu­ti­ves que dis­posa a nom seu el pre­si­dent Macià el 8 d'octu­bre de 1933. Ben lluny de la mera for­ma­li­tat admi­nis­tra­tiva, que sobre­tot ser­veix per esta­blir una cro­no­lo­gia dels càrrecs i les res­pon­sa­bi­li­tats que va assu­mir San­taló durant la Repú-blica, els docu­ments més com­mo­ve­dors de la donació són les tres car­tes que va adreçar-li des de l'exili argentí l'advo­cat Ángel Osso­rio Gallardo (Madrid, 1873-Bue­nos Aires, 1946) per infor­mar-lo de les ges­ti­ons que estava duent a terme a favor seu.

Amb paper de carta de l'hotel Savoy de Bue­nos Aires, Osso­rio, que havia exer­cit la defensa de Lluís Com­panys pels Fets d'Octu­bre, l'1 de març de 1939 escriu a San­taló, ales­ho­res refu­giat a Cot­lliure: “Inme­di­a­ta­mente busco a un amigo pro­fe­sor para que se ocupe del ingreso de Vd. Vere­mos si lo con­si­gue. No lo puedo hacer yo direc­ta­mente por­que acabo de tener una lucha enorme para que me per­mi­tan traer a mis hijos.” Tota l'angoixa dels exi­li­ats i la neces­si­tat de pro­te­gir els seus emer­geix en aquesta cor­res­pondència, en la qual Osso­rio dóna compte també de la situ­ació d'altres cata­lans, sot­me­sos a pena­li­tats “pao­ro­ses”, diu, com Pere Coro­mi­nes, “que no sé cómo va a salir de su situ­ación aun­que le pro­te­jen los ele­men­tos de la CHADE” (la pode­rosa Com­panyía His­pa­no­a­me­ri­cana d'Elec­tri­ci­tat, vin­cu­lada a Fran­cesc Cambó). La notícia sobre Coro­mi­nes és cer­ta­ment dramàtica: la carta està datada a penes quinze dies abans que l'escrip­tor morís.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.