cultura

El jaciment de Puig Ciutat, a Oristà, obert

Dissabte s'obrirà al públic el treball arqueològic que s'hi ha fet en els últims cinc anys

De les cinc hectàrees d'estudi, només se n'han excavat uns 200 m²

El jaci­ment de Puig Ciu­tat, a Oristà, s'inau­gu­rarà final­ment aquest dis­sabte, 12 de març, i s'obrirà al públic amb una visita comen­tada a par­tir de les deu del matí. D'aquesta manera es dona­ran a conèixer les inter­ven­ci­ons arqueològiques que s'han fet al jaci­ment des de les pri­me­res exca­va­ci­ons, el 2010, fins a finals de l'any pas­sat, diri­gi­des pels arqueòlegs Roger Sala, Car­les Padrós i Àngels Pujol. Per als veïns que vul­guin arri­bar a la zona tot pas­se­jant s'han pro­gra­mat dues cami­na­des, des d'Oristà i des de la Torre, amb sor­tida a les 9.15 h i a les 9 h, res­pec­ti­va­ment.

La pre­sen­tació del jaci­ment es fa després d'un minuciós tre­ball de museïtzació i de la des­co­berta de dues cons­truc­ci­ons prou impor­tants: un assen­ta­ment mili­tar a tocar de la mura­lla i un edi­fici d'11x11 m amb sis habi­ta­ci­ons, que pen­sen que “podria ser la residència del coman­dant romà (pra­e­to­rium) o un lloc des­ti­nat a fei­nes admi­nis­tra­ti­ves (prin­ci­pia)”, expli­cava ahir sobre el ter­reny Àngels Pujol. Els tre­balls, però, encara estan en una fase força inci­pi­ent, sobre­tot tenint en compte que d'una àrea arqueològica d'unes cinc hectàrees sobre un altiplà fran­que­jat per la riera Gavar­resa i el tor­rent d'Olost, “pot­ser hi ha oberts uns 200 m²”.

El jaci­ment de Puig Ciu­tat va tenir, almenys, tres ocu­pa­ci­ons. Una pri­mera que va des del bronze final fins a la pri­mera edat del ferro (segles IX-VII a.C.), una segona no ben datada “que segu­ra­ment és del període ibèric o del pri­mer moment romà repu­blicà” i una ter­cera ocu­pació, que és la més ben estu­di­ada i museïtzada, de mit­jan segle I a.C. D'aquesta última fase, el més interes­sant és la des­trucció bèl·lica que va patir, pos­si­ble­ment, arran de la bata­lla entre els par­ti­da­ris de Juli Cèsar i els de Pom­peu. La tro­ba­lla d'arma­ment, de nuclis de foc dis­per­sos a la part supe­rior del jaci­ment i de molta ceràmica xafada, a més de fauna amb con­nexió anatòmica, “són indi­cis de des­trucció vio­lenta”, fruit de la pos­si­ble existència d'un cam­pa­ment d'assalt. El jaci­ment, amb trams de mura­lla con­ser­vada, es repar­teix en tres nivells i entre zones de camp i de bosc. Es creu que el camí que hi porta era l'ori­gi­nal.

LES FRASES

[Un edifici d'11x11m] pensem que podria ser la residència del comandant romà o un lloc administratiu
[La segona ocupació del jaciment] segurament és del període ibèric
Àngels Pujol
codirectora de les excavacions de puig ciutat

Un web per saber-ho tot

Per acabar d'entendre què va passar i com era abans de la seva destrucció el jaciment de Puig Ciutat, el visitant disposa d'uns plafons explicatius sobre el terreny i d'uns codis QR que remeten al lloc web www.puigciutat.com. En aquest portal, l'internauta pot saber-ho tot del jaciment. Des del seu emplaçament, allunyat de les vies de pas però estratègic, “un eix transversal que aniria des del Pirineu oriental cap a l'interior de la Península”, segons Pujol, fins a la utilitat de les noves tecnologies a l'hora de fer les investigacions, o bé tot el material que s'hi ha pogut trobar i documentar.

En aquest últim capítol cal destacar la varietat de peces trobades a Puig Ciutat, entre les quals destaca una gran quantitat de ceràmica de Merlès de la primera etapa d'ocupació o armament divers de la darrera, per exemple. Una de les troballes més curioses són les tatxes que els soldats portaven a sota de les sandàlies i que anaven perdent pel camí o uns hams.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.