Els museus de Tarragona i Reus vindiquen l'artista Magda Folch
El Museu d'Art Modern, ahir, i el Museu de Reus, avui, inauguren dues mostres simultànies per donar valor a aquesta artista postimpressionista
Dóna el tret de sortida al 40è aniversari del museu tarragoní
El Museu d'Art Modern de la Diputació de Tarragona i el Museu de Reus han treballat plegats per fer realitat dues exposicions simultànies dedicades a Magda Folch (Reus, 1903- Tarragona, 1981), una artista singular, amb una trajectòria intensa i ben valorada però actualment coberta pel vel de l'oblit. Tots dos museus volen donar ara valor a la seva figura. L'exposició al Museu d'Art Modern de Tarragona, Magda Folch, la mirada impressionista, que es va inaugurar ahir i que aplega una seixantena d'obres, és la primera del cicle Femení plural, que pretén destacar el paper de les dones artistes, històricament desvirtuat: “Volem donar valor a la creació artística de les dones que, des de finals del segle XIX fins a l'actualitat, han desenvolupat la seva trajectòria al territori”, va apuntar Rosa Ricomà, directora del MNAT i coordinadora de l'exposició, juntament amb el comissari, Josep Maria Rosselló. A més, segons ja va informar aquest diari, la mostra dóna el tret de sortida als actes de celebració del quarantè aniversari del museu tarragoní.
Folch va combinar la tasca creativa amb la pedagògica. I ho va fer en el context de la Segona República, la convulsa Guerra Civil i la posterior dictadura, i en un camp, el de l'art, difícil per a les dones. Va dur a terme multitud d'exposicions: primer a Reus, la seva ciutat natal; després a Figueres, on va contactar amb Salvador Dalí; posteriorment a Eivissa, on va residir, i finalment des de Tarragona, on va treballar com a professora a l'escola d'art.
Mirada intensa
Integrada en el postimpressionisme, i defugint de l'academicisme, l'obra de Folch destaca per les pintures de flors, pels paisatges i, sobretot, pels retrats: “La mirada és sempre allò que més destaca dels seus retrats”, recalcaven Carme Puyol i Josep M. Rosselló, autors del llibre sobre l'artista. Bona part dels retrats es podran veure des d'aquest divendres al Museu de Reus, que avui inaugura el muntatge Magda Folch, la mestria del retrat.
Per fer possible tots dos muntatges, els organitzadors han hagut de dur a terme una intensa tasca d'investigació i de recerca de la seva obra, que es troba en mans de múltiples col·leccionistes: “Ha estat una tasca detectivesca”, matisava Rosa Ricomà, que va destacar que fa prop de dos anys que treballen per fer realitat les exposicions i el llibre.
Un nou volum de la col·lecció Tamarit
La trajectòria de Magda Folch es detalla ara en el volum 36 de la col·lecció Tamarit, ‘Magda Folch, la mirada impressionista', coeditat per la Diputació de Tarragona i Viena Edicions. Els seus autors són l'artista Josep M. Rosselló, que va ser alumne de l'artista, i la historiadora de l'art Carme Puyol, que s'ha centrat en la part biogràfica. Amb un pròleg de José Corredor-Matheos, inclou col·laboracions d'Antoni P. Martínez Subías, Maria Bonet Donato, Emili Bonet Donato i Arnau Puig.