cultura

EUGENI FORCANO

FOTÒGRAF

“Només he fet fotografies que m'han emocionat”

“M'agradava la fotografia i em vaig presentar en un concurs que vaig guanyar i en Néstor Luján i en Josep Vergés em van contractar per fer les cobertes de la revista ‘Destino'”

“He estat un home privilegiat, perquè la vida m'ha permès captar un país en plena transformació. Avui, més que mai, la història s'escriu amb imatges fotogràfiques”

Temps de premis
Eugeni Forcano ha acumulat un bon nombre de guardons en la seva carrera, dels quals destaquen el Premi Nacional de Fotografia, la Medalla d'Or de la ciutat de Barcelona i la Creu de Sant Jordi. Durant aquest any i el vinent s'organitzarà l'homenatge definitiu amb sis grans exposicions. El dissabte 23 s'inaugurarà a Canet de Mar la mostra més important que es farà al Maresme
Crec que les persones han de tenir un punt de sort i jo, afortunadament, n'he tingut

Ha fet 90 anys i manté la curiositat innata de qui ha mirat la vida a través d'un objectiu. Eugeni Forcano (Canet de Mar, 1926), el fotògraf de la gent amb un punt de sort i amb una memòria privilegiada, ha tornat al Canet familiar per gaudir d'un merescut homenatge.

Li ha quedat alguna cosa per fotografiar?
I tant! Per mi la fotografia ha estat un camí d'emocions i sentiments, de realitat i de somnis. El reportatge m'ha permès aproximar-me a la gent i descobrir-la. Ha estat una aventura apassionant perquè he pogut donar veu a la gent del carrer, les persones senzilles, les que menys destaquen. Les captava quan no em veien, que era quan s'expressaven tal com són.
Com hi va arribar?
Crec que les persones han de tenir un punt de sort i jo, afortunadament, n'he tingut. Vaig començar a fer de comerciant i transportista de filatures. M'agradava la fotografia i em vaig presentar en un concurs que vaig guanyar i en Néstor Luján i en Josep Vergés em van contractar per fer les portades de la revista Destino. Vaig començar als 34 anys. Durant dies no vaig poder dormir de tant il·lusionat que estava. Em vaig treure la corbata i em vaig posar aquesta creu que encara porto com a homenatge a la gent senzilla amb la qual havia tractat fins llavors.
Li deien què havia de fotografiar?
A Destino vaig tenir llibertat absoluta. L'única vegada que me'n van demanar una va ser quan en Josep Pla va fer 70 anys, i hi vaig passar tota una jornada inoblidable. He procurat sempre que les fotografies tinguessin un sentit. Recordo una portada on hi havia una monges a la platja i l'arquebisbe de Barcelona ens va cridar perquè pensava que era un muntatge. Li vam haver de demostrar que eren unes monges franceses que estiuejaven a Arenys de Mar. Vaig treballar a la revista catorze anys, fins al 1974.
Les fotografies de Josep Pla el van marcar...
No em coneixia i ja havia lloat la meva feina. Imagini's! Em va donar l'oportunitat de tractar-lo de prop. El vaig veure fins i tot plorar mirant el paisatge. La gent l'estimava i ell ho agraïa.
També va captar el món de la publicitat.
La moda em va permetre guanyar diners. Mai no havia fet cap foto en color i em va cridar en Carlos Barral per proposar-me fer un calendari que fins llavors havia encarregat al millor fotògraf de la burgesia catalana, que era en Ramon Batlles. Vaig acceptar la feina i vaig tenir la sort que les fotografies els van agradar. No sabia què cobrar i se'm va ocórrer demanar el mateix que li haguessin pagat a en Batlles, i m'ho van acceptar. Se'm van obrir les portes de les grans marques. Va ser fantàstic.
Ha passat per diferents etapes.
En una segona època vaig experimentar amb el somni. Idees que volia expressar amb muntatges. Crec que he estat un fotògraf polièdric. No m'ha agradat mai un excés d'especialització perquè, al meu entendre, això limita el pensament. Finalment, vaig començar a experimentar amb la llum artificial com a generadora d'imatges. Vaig estar sis anys intentant-ho fins que ho vaig aconseguir. Són fotos inesperades, fruit de l'atzar. Actualment, ningú sap com ho faig.
És conscient d'haver posat imatges a tota una època?
He estat un home privilegiat, perquè la vida m'ha permès captar un país en plena transformació. Avui, més que mai, la història s'escriu amb imatges fotogràfiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.