Un cant a les emocions
Josep Vila s'acomiada com a director de l'Orfeó Català amb l'estrena de ‘Veni Creator Spiritus', que diumenge obre els actes de 125è aniversari del cor
Josep Vila i Casañas (Sabadell, 1966) s'acomiadarà diumenge del seu càrrec com a director titular de l'Orfeó Català, que exerceix des del 1998, amb l'estrena, al Palau de la Música, d'una obra seva d'encàrrec. Es tracta de Veni Creator Spiritus, un text llatí del segle IX atribuït a Rabanus Maurus, versionat per Gustav Mahler en la primera part de la seva Vuitena Simfonia i que, ara, Vila, amb “l'assessorament“ de Miquel Desclot, completa amb textos en sis altres idiomes de Ramon Llull, Sant Joan de la Creu, Walt Whitman, Christine de Pisan, Friedrich Hölderlin i Dante Alighieri. “És un cant que he escrit des d'un pla més humà que musical”, revelava ahir qui ha estat el vuitè director de l'Orfeó, dedicat en cos i ànima a la composició d'aquesta peça en l'últim any i mig. “És una reflexió i una lloança dels valors bàsics de la humanitat per superar moments de crisi molt difícils. Intel·ligència, generositat, emocions... Coses que ens donen optimisme cada cop que les detectem.”
Veni Creator Spiritus serà abordada per quatre veus solistes catalanes (Marta Mathéu, Gemma Coma-Alabert, Joan Cabero i Josep-Ramon Olivé), així com per l'Orquestra Camera Musicae dirigida per Tomàs Grau; es completarà amb una altra peça de Vila (Te Deum, estrenada per a la benedicció, l'any 2000, del nou orgue de Flix), i marcarà l'inici dels actes de commemoració del 125è aniversari de l'Orfeó Català.
Sis concerts més, una exposició al Foyer del Palau que es podrà visitar a partir del 26 de setembre, i una taula rodona pel maig de l'any vinent són els actes de festeig previstos. Al capdavant de l'Orfeó, però, ja no hi haurà Josep Vila (responsable que el cor “hagi assolit en aquests divuit anys fites inoblidables i hagi protagonitzat concerts històrics”, segons defensava ahir Mariona Carulla, presidenta de la institució) sinó Simon Halsey. El director londinenc, de 58 anys, es posarà al capdavant de l'Orfeó en plats forts com ara la interpretació de la Novena de Beethoven amb l'Orquesta Simón Bolívar de Gustavo Dudamel (15 de març del 2017) o el concert que, el 5 d'abril, rememorarà el primer recital públic del cor, i que inclourà la mateixa peça que es va cantar aquell dia farà 125 anys exactes: Ave Verum de Mozart.
L'Orfeó Català va ser fundat l'any 1891 per Lluís Millet i Amadeu Vives amb l'objectiu de difondre el repertori coral català i universal. Ha protagonitzat les primeres interpretacions a l'Estat espanyol de la Missa en Si menor i la Passió segons Sant Mateu de Bach, la Missa Solemnis de Beethoven i la Segona de Mahler; ha ofert les primeres audicions a Barcelona d'obres com la Novena Simfonia de Beethoven; i ha tingut l'honor de ser dirigit i elogiat per Richard Strauss en la interpretació de les seves obres.
De gira per Itàlia amb la ‘Novena' de Beethoven
Fruit de la voluntat “estratègica” d'internacionalitzar el cor que tenen els actuals responsables del Palau, l'Orfeó Català i el Cor de Cambra protagonitzaran aquestes pròximes setmanes una gira per Itàlia amb la Novena Simfonia de Beethoven. Els cors, al costat de la Mahler Chamber Orchestra, tots sota la direcció de Daniele Gatti, actuaran a Torí (27 de maig), Ferrara (28), Bèrgam (29) i Brescia (30). La gira dóna continuïtat a les últimes expedicions (Londres, l'abril de l'any passat, i Viena, el juny del 2013) i s'afegeix als viatges que ha fet el cor al llarg dels seus 125 anys d'història, amb actuacions a Madrid, Bilbao, Granada, Tolosa de Llenguadoc, Nàpols, Utrecht i Lisboa, entre altres ciutats.