L'Empordà Canta omplirà Torroella de cant coral
La primera edició del festival, que es farà el cap de setmana vinent, reivindica aquesta música com un gran patrimoni immaterial de la cultura popular catalana
El cap de setmana vinent, Torroella de Montgrí serà la capital catalana del cant coral. La primera edició de L'Empordà Canta, festival dedicat a aquest tipus de música, programarà del divendres 20 al diumenge 22 desenes d'actuacions de corals d'arreu de Catalunya. Impulsat pel Cor Anselm Viola de Torroella, amb el suport de l'Ajuntament de Torroella i la
col·laboració de la Diputació i el Departament de Cultura, L'Empordà Canta vol esdevenir un punt de trobada per al moviment coral català i, alhora, fomentar el cant coral com una expressió de la cultura popular i tradicional catalana. En total, més d'una vintena de formacions entre cors infantils, juvenils i adults, i els noms destacats d'In Crescendo i el Cor Jove de l'Orfeó Català, passaran per Torroella.
María José Toledano, directora artística del festival, destaca la riquesa de la programació. “En el món coral ja es fan trobades, però són més aviat monotemàtiques. Nosaltres apostem per la transversalitat”, explica. Així, a L'Empordà Canta es podrà escoltar música coral clàssica, antiga, religiosa, etc. L'objectiu de fons és “donar a conèixer la importància del cant coral, molt arrelat a la cultura catalana”, afirma Toledano, que agraeix el suport de les federacions de cors de Catalunya a l'hora de muntar aquest festival pioner i que es vol convertir en referència.
La presentació de L'Empordà Canta es farà el divendres 20 a les 9 del vespre a l'Auditori de l'Espai Ter amb l'actuació del jove cor In Crescendo (15 i 17 euros). El mateix dia a les 8 del vespre s'inaugura l'exposició La història del Cor Anselm Viola, a la capella de Sant Antoni, on també es farà una mostra de federacions i agrupacions corals catalanes. Format el 1977 amb cantaires que havien participat en els orfeons de la Mancomunitat de Catalunya, l'agrupació pren el nom d'Anselm Viola, compositor i pedagog torroellenc del segle XVIII que va estar vinculat a l'escola de Montserrat.
Dissabte 22 és el dia més intens del festival. Al matí hi haurà les trobades de cors joves al Museu de la Mediterrània (10 h) i de cors infantils al convent dels Agustins (12 h) i una mostra de federacions i agrupacions corals catalanes en l'exposició sobre el Cor Anselm Viola (a partir de les 10 h). La plaça del Mestre Pau serà el marc del taller de música i veu en família d'11 a 1 del migdia (gratuït). També d'11 a 1 i de 5 a 6 de la tarda es faran visites guiades pel poble amb l'acompanyament dels Joglars de Ripollet i les Veus del Vallès. Les activitats de tarda començaran a les tres amb els concerts de sobretaula dels Cors Joves de Catalunya –federació que agrupa les entitats corals joves del país– a les places del Mestre Pere Rigau, d'Ernest Lluch i de la Vila. Després, a la plaça de la Vila hi haurà el concert dels Cors Joves de Catalunya, que interpretaran cançons llatinoamericanes que han treballat durant el darrer curs (18.30 h). A les 7, al mateix lloc, els alumnes de 3r i 4t de l'escola Guillem de Montgrí, juntament amb els cors i escoles de música que participen a la trobada, faran la cantata de l'obra No vola cap vaca, composta per Toledano, escrita per Jordi Fenosa i amb il·lustracions de Marta Montañá. La jornada es clourà amb el concert del Cor Jove de l'Orfeó Català a l'Espai Ter (10 i 12 euros).
Diumenge 23, el Cercasons portarà la música coral a diversos racons de la localitat. Entre les 11 i les 13.30, catorze formacions cantaran repartides per diverses places, el Palau Lo Mirador, la fundació Mascort, la fundació Vila Casas, el Cine Petit i l'Església de Sant Genís. La primera edició de L'Empordà Canta s'acomiadarà amb la cantada d'havaneres i cremat a càrrec dels Cantaires del Montgrí al pati del Museu de la Mediterrània (18 h).