Música
Tortellinis reivindica els seus orígens a Tortellà en el disc ‘En un racó del món'
El seu primer àlbum, editat per RGB, inclou 12 cançons que fusionen rumba, ska, ‘reggae', pop i altres estils
“Mirem de no ser monòtons i oferir bones sensacions”
Els seus components tenen entre 16 i 19 d'anys, i encara que sembli mentida el grup Tortellinis va començar el 2007, en aquell moment com un quintet d'amics que havien coincidit des de ben petits en corals i a l'escola de música. De fet, en el seu primer disc, En un racó del món, que acaba de publicar RGB Suports, Tortellinis inclou Sol amb mi, “una cançó que vam fer quan teníem vuit o nou anys” i que ja formava part de la seva primera maqueta, Deixa'm dir-te (2015), de la qual han recuperat per al seu debut quatre cançons més “una mica modificades”: Festassa, Deixa'm dir-te, Temps perdut i Que no, que no, un tema a ritme de rumba en un disc “sense un estil definit” en què també hi ha reggae, ska, salsa, “un punt de rock” i alguna balada, tot plegat dins del concepte de “mestissatge”. “Hi ha cançons molt diferents perquè estan fetes al llarg d'una dècada, però totes comparteixen una essència. El resultat és un disc no monòton en el qual hem volgut sobretot transmetre alegria i bones sensacions”, diu els membres de Tortellinis.
Evidentment, el grup es diu Tortellinis no per la seva passió per la pasta, sinó pel seu origen, la localitat garrotxina de Tortellà, el lloc “on comença tot” i que també reivindiquen amb el títol del seu disc, En un racó del món. Tortellà es present a les fotos del disc i en el seu primer videoclip, La fortuna, enregistrat també en part a la platja de Blanes i en el Poste de Mata, de Banyoles. “Tortellà és un poble amb molta tradició musical, on fa cinquanta anys hi havia dues orquestres”, diuen els Tortellinis com a joves hereus d'aquesta tradició i, en alguns casos, també fills de músics. El quintet inicial és ara un octet format per músics de diverses localitats garrotxines: Nil Gallego, veu; Ànnia Sala, veu; Martí Ollé, guitarra espanyola i elèctrica; Guillem Durante, baix; Martí Reig, bateria i percussió; Ferran Reig, teclats i trombó; Eloi Tomàs, saxo i segones veus, i Albert Pradas, trompeta. El punt d'inflexió va tenir lloc quan, després de guanyar el concurs PartyTura d'Olot el 2013, l'any següent van tenir com a premi un concert a la plaça Major d'Olot per les festes del Tura. Llavors el grup va reforçar la formació amb vents i una veu femenina que complementés la d'en Nil, quan la veu ja li estava canviant i se li feia més greu.
Una trucada del productor Marc Martín, de l'estudi barceloní La Vall, els va encoratjar a enregistrar el disc, un projecte que encara no havien considerat. “Vam estar molt còmodes enregistrant a l'estudi”, diuen. Ara els espera un estiu amb força concerts: avui són a Campredó (Tortosa) amb els seus amics Hora de Joglar –comparteixen saxofonista– i el 16 de juliol a les Planes d'Hostoles amb Els Catarres. I el 13 d'agost actuaran a la festa major de Tortellà, a la plaça del Mercat, que també surt a la portada del disc, amb Itaca Band.