cultura

50è aniversari de les aventures d'en Pere Vidal

Joaquim Carbó (Caldes de Malavella, 1932) és un dels nostres escriptors més estimats, gràcies a la seva abundant i variada obra i al seu tarannà simpàtic i proper. Més de cent títols l'acrediten com a un autor prolífic, i això que durant la seva vida professional no es va haver de guanyar les llenties amb la literatura. És a dir, és un escriptor cent per cent vocacional amb una imaginació tan desperta com la seva mirada d'ulls petits i vius.

Tot autor, amb sort, amb molta sort, arriba a tenir una obra cabdal, o bé perquè és on conflueixen una sèrie d'elements que l'eleven per damunt les altres, o bé perquè la crítica la lloa de manera unànime, o bé el públic la manté viva de manera permanent comprant-la i afavorint reedicions i reedicions. O bé per tot plegat.

En el cas de Carbó, aquesta obra és La casa sota la sorra, publicada el 1966, ara fa 50 anys. Va ser la seva primera obra infantil i juvenil i ja acumula unes 60 edicions i més de 180.000 exemplars venuts, se n'ha fet una versió teatral i uns populars còmics, il·lustrats per Josep Maria Madorell, que es van poder llegir a les pàgines de la revista Cavall Fort, sempre reivindicada per Carbó, que en va ser cofundador cap al 1961.

Estrella Polar no ha deixat passar l'aniversari per alt i ha fet una edició especial que també inclou, a més de la novel·la, dues aventures més del seu protagonista, Pere Vidal, La casa sobre les mines i Els bruixots de Kibor, a més d'un emocionat pròleg del mateix Carbó i d'un epíleg amb comentaris sobre altres sis aventures d'en Pere Vidal.

I no és la seva única sèrie amb èxit, també té La colla dels deu i En Felip Marlot, a més de les destacables obres per a adults. Això sí –alguna cosa negativa ha de tenir–, és el responsable que, durant anys, diverses generacions de nens catalans rebessin per Reis una bona dosi de... carbó.

La casa sota la sorra i altres aventures d'en pere vidal
Joaquim Carbó
Editorial: Estrella Polar
Pàgines: 512
Preu: 20 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia