cultura

patrimoni

arqueologia

Confirmen que l'origen de la muralla medieval de Solsona és del segle XIV

S'han fet unes cales aprofitant unes obres al carrer de Santa Llúcia

Han permès descobrir que el carrer original estava molt per sota de la cota actual

Solsona ha confirmat la hipòtesi que l'origen de la muralla data del segle XIV, arran d'unes cales que s'han fet aprofitant unes obres al carrer de Santa Llúcia. Segons fonts municipals, la intervenció arqueològica ha permès localitzar la cara interna del mur, que és medieval, amb una amplada d'1,5 metres i molt ben construïda amb carreus de pedra. I s'ha confirmat que la part més antiga, dues o tres filades de carreus a la part inferior, daten del segle XIV. Després hi ha una part superior, que va ser reformada els segles XVIII o XIX. Les cales també han permès descobrir que el carrer original passava molt per sota de la cota actual. La muralla de Solsona està catalogada com a bé cultural d'interès nacional (BCIN).

La intervenció arqueològica s'ha fet arran de les obres de restauració i millora de la seguretat que s'estan fent al tram de muralla medieval de la carretera de Bassella que també dóna al carrer de Santa Llúcia, just davant del Tatrau Teatre. L'objectiu d'aquesta intervenció és augmentar la seguretat del mur situat al carrer de Santa Llúcia, de 7,60 metres de longitud i 45 centímetres d'amplada. El mur és molt utilitzat per la població com a banc per seure-hi, fet que es converteix en un risc, atès que la construcció presenta un desnivell de prop de cinc metres per l'altra banda.

Les obres consisteixen a col·locar una barana d'acer inoxidable, fer un sanejament de l'àmbit i consolidacions amb morter de calç, eliminar els parterres que hi ha sota la muralla a la carretera de Bassella i col·locar-ne de nous amb vegetació de baix consum hídric i allunyats de la muralla, arranjar el paviment d'aquest tram del carrer de Santa Llúcia. També s'hi ha de posar algun banc. La intervenció, projectada pels serveis tècnics municipals, suposa una afectació mínima a la muralla, ja que s'ha fet de manera no invasiva i reversible.

Les obres es van adjudicar a l'empresa Construccions Josep Clotet per un import de 14.250 euros, i disposen d'una subvenció de la Diputació de Lleida, a través de l'Institut d'Estudis Ilerdencs, de 8.000 euros, per a la restauració de patrimoni arquitectònic.

LES XIFRES

14.250
euros
han costat les obres per donar més seguretat al mur medieval del carrer Santa Llúcia, que s'usa de banc.
5
metres
de desnivell té aquest mur, cosa que comportava problemes de seguretat i ha calgut posar-hi una barana.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia