Cultura
L'hort del monestir de Vallbona, a anàlisi a Olot
L'aula taller d'RCR Arquitectes farà propostes per a la Moixina i el Fontanella de la ciutat i per al volcà Santa Margarida
Hi participaran 57 persones de 25 estats
RCR Arquitectes i la fundació Bunka han consolidat la seva aula taller com un referent mundial en el sector de l'arquitectura, l'urbanisme i el paisatgisme. Parlen per si mateixos, en aquest sentit, els 57 professionals i estudiants avantatjats d'arquitectura de 25 estats diferents que hi participaran. Tindrà lloc de l'1 al 26 d'agost. Aquest cop les propostes del taller internacional d'arquitectura i paisatge sobrepassen l'àmbit de la ciutat. En concret, els participants hauran de fer propostes per recuperar les 2,5 hectàrees de l'hort medieval del monestir de Vallbona de les Monges (Urgell), que té una vertadera obra d'enginyeria per al reg.
L'aula taller continuarà reflexionant sobre la valorització dels aiguamoixos de la Moixina i la seva integració a la ciutat i, per primera vegada, apostarà pel disseny d'un refugi i un itinerari al volcà Santa Margarida, una de les reserves símbol del Parc Natural de la Garrotxa, i per la reconversió del carrer Fontanella, on hi ha el despatx de RCR i Bunka en una illa de cultura i en un itinerari de diàleg entre el riu Fluvià i el centre. Es tracta en tots els casos, segons el president de Bunka, Ramon Folch, d'una activitat de reflexió i formació sobre espais reals i que, en la majoria de casos, les administracions implicades n'agafen idees, com en el cas de l'Ajuntament d'Olot, que impulsa la millora del volcà Montsacopa com a centre d'un futur parc dels volcans.
Propostes del braç cultural d'RCR
Una de les principals novetats d'aquest any és una aula taller d'escenografia, aprofitant la tradició del país i el dinamisme del sector actual, dirigit per l'escenògraf Alfons Flores. També sota els auspicis de Bunka, el braç cultural d'RCR Arquitectes, es fa una nova edició de l'aula taller internacional d'audiovisual i fotografia, dirigit per Hisao suzuki. La fundació manté el programa de dansa, incorporat l'any passat, amb la col·laboració del festival Sismògraf d'Olot i consolida una línia d'investigació dedicada al cos i a l'espai. Hi haurà la participació de la coreògrafa Àngels Margarit, premi nacional de dansa 2010, que farà una coreografia interpretant el paisatge de la Moixina. Hi haurà també un programa de disseny gràfic amb l'exposició de sis projectes de final de curs de l'Escola d'Art i Superior de Disseny d'Olot i un programa de conferències obert al públic en general.