cultura

El catàleg de l'arxiu cardoní estarà disponible a internet

El sistema permet consultar quin tipus de documentació custodia l'Arxiu Històric de Cardona i quina informació tenen

Ja hi ha entrats quatre fons, entre els quals destaca el de les mines

El catàleg dels fons documentals que custodia l'Arxiu Històric Municipal de Cardona seran consultables a través d'internet gràcies a la integració de l'arxiu cardoní al projecte Portal d'Arxius en Línia de Catalunya, que impulsa el Departament de Cultura de la Generalitat.

L'objectiu del projecte és facilitar l'accés dels ciutadans als fons documentals que ofereix la xarxa d'arxius del país, que actualment ja permet als usuaris accedir als fons documentals de l'Arxiu Nacional de Catalunya de Sant Cugat del Vallès i dels arxius comarcals catalans. Ara Cardona s'ha integrat al programa pilot que des de l'any 2014 impulsa la subdirecció general d'Arxius i Museus per incloure en el projecte deu arxius municipals.

Per fer-ho, l'Arxiu Històric Municipal de Cardona treballa, des de fa dos anys, en la transcripció digital d'una part important dels seus fons com a pas previ per transferir la documentació a la xarxa d'internet. A dia d'avui ja es poden consultar quatre fons de l'arxiu cardoní, el més extens dels quals és el fons de les mines de Cardona, que ja té referenciats 3.987 documents de text. El segueixen l'arxiu empresarial i familiar de la família d'industrials cardonins Santamaria –amb 376 referències– i el del jutjat de pau de Cardona, amb 132.

També s'han començat a entrar els registres que fan referència al fons de l'Ajuntament de Cardona, un fons que conté informació municipal des del segle XIV fins a l'actualitat. Hi ha 620 documents.

El director de l'Arxiu Històric Municipal, Andreu Galera, ha explicat que en els mesos vinents està previst incorporar-hi els fons del poeta cardoní Manuel Bertran i Oriola.

LA XIFRA

5.115
unitats documentals de l'arxiu cardoní són les que ja estan actualment dins el sistema.

Un pas per donar visibilitat al patrimoni

El regidor de Patrimoni Històric, Joan Hernàndez, ha assegurat que la inclusió de l'Arxiu de Cardona al projecte “és un pas important per fer-lo visible a tot el país i, a banda de contribuir al seu coneixement per part dels investigadors, ajudarà a facilitar l'accés dels usuaris al ric patrimoni documental de què disposa la vila de Cardona”. El sistema permet consultar quin tipus de documentació custodia l'Arxiu Històric de Cardona i quina informació específica es pot extreure de cada document.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia