Turisme
L'antic hospital de L'Hospitalet es converteix en un centre de visitants
Va obrir portes el 8 de juliol passat i vol acostar la història del municipi als turistes
La rehabilitació de l'espai es va aprovar el 2010 amb un pla director
Des del 8 de juliol passat, l'antic hospital de l'Hospitalet de l'Infant s'ha convertit en un nou centre de visitants a través del qual el municipi del Baix Camp vol acostar la seva història al turisme nacional i estranger. Es tracta del principal símbol del municipi i la seva nova etapa s'ha fet realitat després de mesos d'obres i d'un pla director del 2010 que en va aprovar la rehabilitació. Abans, cap als anys 90, l'equipament havia albergat la biblioteca i una sala polivalent a la planta baixa. “Volem atraure la gent jove del poble per tal que coneguin el nostre passat”, explica un dels integrants de l'equip d'atenció al públic del centre, Jaume Fígols.
El símbol de la vila
El recorregut que es pot fer ara permet conèixer de manera ràpida i entretinguda com es va construir l'hospital del Coll de Balaguer (1343) a càrrec de l'infant Pere, el fundador de la vila. El centre també està equipat amb diversos recursos audiovisuals i en diversos idiomes per tal que els assistents puguin endinsar-se en les diferents etapes que ha tingut l'hospital. “Hem convertit la història en un relat, com una novel·la, per fer-lo més atractiu”, explica Fígols. Un plafó en què hi consten algunes curiositats i anècdotes hi fa la resta. De fet, fins i tot hi ha una reconstrucció de com podria haver estat la disposició de les estances de l'hospital a partir de l'estudi d'Antoni Cornejo.
“La meva família es va instal·lar el 1790 a la vila, quan l'hospital ja havia començat a ser colonitzat per particulars”, apunta l'historiador local Alfons Tejero. I és que al llarg dels segles a l'edifici se li han donat diversos usos i ha estat, entre d'altres, casa d'acollida per a viatgers i pelegrins, per acabar sent ocupat per les famílies que s'instal·laven a la zona, ja després de la desamortització de Mendizábal. “Els meus avis vivien aquí, a tocar de l'hospital, i van patir els bombardejos de la Guerra Civil espanyola”, relata Tejero, un dels impulsors de la recuperació de les fortificacions d'aquest conflicte bèl·lic al coll de Balaguer i que actualment són visitables.
“La importància del nostre patrimoni disposa ara dels actius de l'hospital, les fortificacions i el poblat d'Hifrensa.” Aquest últim, “un poble dins d'un poble” dissenyat per l'arquitecte Antonio Bonet Castellana i que es va concebre per poder allotjar els treballadors de la central nuclear de Vandellòs I a partir de la dècada dels 60.
Tornant al flamant centre de visitants (que també organitza visites guiades), l'activitat permet també l'accés a la torre sud-oest, on hi ha un mirador des del qual es pot albirar tot el poble. “Esperem tenir moltes visites a l'agost”, expressa novament Fígols.
“Cada cop són més els municipis turístics que han entès que s'ha d'oferir quelcom més que sol i platja”, subratlla. En aquest sentit, la reconversió de l'antic hospital per convertir-lo en un valor lúdic i cultural és, segons els seus responsables, un projecte de futur. “Tenim un ric patrimoni que no només hem de conservar, sinó que val molt la pena mostrar-lo perquè n'estem orgullosos”, rebla Fígols.
Les visites guiades es fan el divendres, dissabte i diumenge, a les 8 de la tarda. Les entrades tenen un preu de 2 euros, si bé els menors de 12 anys només n'han de pagar 1, i els més petits de quatre anys poden accedir-hi gratuïtament.