cultura

cultura

patrimoni

De l'hemeroteca a la xarxa

L'Arxiu Comarcal engega un procés per fer que la documentació sigui més accessible a tothom “des de qualsevol punt del planeta i a qualsevol hora

Les capçaleres més antigues daten dels anys seixanta del segle XIX

Reivindicar la premsa local com una part indestriable de la història d'un territori fent-la accessible a tothom “a qualsevol hora i des de qualsevol punt del planeta”. L'Arxiu Comarcal del Maresme començarà a digitalitzar a finals del mes d'agost bona part de les capçaleres de la premsa històrica local i comarcal de què disposa per tal de permetre'n l'accés a través del portal XAC-Premsa de la Generalitat. Pel director de l'Arxiu Comarcal, Alexis Serrano, la digitalització d'aquest tipus de
documents és una bona oportunitat per posar en relleu la “importància” que l'activitat periodística ha tingut històricament al Maresme, i per això aposta per centrar-se inicialment en la premsa “més inaccessible” i de la qual hi ha menys exemplars. Així, els anys de les publicacions que es digitalitzaran primer aniran des dels anys seixanta del segle XIX fins a principis del segle XX, un període en el qual destaquen publicacions com El Clamor de la Marina, el Noticiero Mataronés o el carlí el Ressó de l'Avior. Per Serrano, que la premsa local històrica estigui disponible a través d'internet permetrà arribar a públics més amplis i diversos. “Fins ara, la clientela era molt erudita”, explica el director de l'arxiu, “i ara es fomenta la col·laboració amb instituts i escoles”, un fet que espera que incentivi l'estudi de la història local pels joves que hi entrin en contacte.

D'altra banda, l'arxiu també seguirà digitalitzant els acords municipals de les poblacions maresmenques que custodia,
ja que són un font d'informació que permet reviure la vida política, econòmica i social d'una població. A dia d'avui, les localitats de Sant Pol i Òrrius ja disposen dels seus llibres d'acords municipals en el portal Arxius en línia, i la idea és que, també a partir de l'agost, es comencin a digitalitzar els acords de Mataró, Teià i Cabrera. En aquest sentit, Alexis Serrano avança que a partir de l'any vinent s'anirà més enllà i es començaran a fer públics altres documents d'interès com els “padrons municipals o els censos”. El cost l'assumirà l'administració catalana, que oferirà suport econòmic al projecte a través del pla Bruniquer, dedicat a la digitalització i la conservació en els arxius comarcals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.