Patrimoni

L’essència del foc i de l’aigua

L’Ajuntament de Campdevànol habilita al Molí Gros un centre d’interpretació de la farga

Es completarà amb un itinerari d’espais

La primera farga local data de principi del segle XVII

La primera farga es va instal·lar a Campdevànol l’any 1634

El foc i l’agua són dos elements essencials de l’existència al planeta. A Campdevànol, a més, estan lligats íntimament al treball del ferro, una indústria històrica que és l’eix de l’economia al municipi, fins al punt que, en l’actualitat, representa més de la meitat de l’activitat. L’aigua, doncs, com a generadora de la força que calia al segle XVII per fer moure la maquinària per treballar el ferro a quasi mil graus centígrads.

Conscients de la importància d’aquest passat –la primera farga es va instal·lar a Campdevànol el 1634–, que, de fet, és present i futur a la indústria de forja Comforsa, continuadora de la Farga Casanova, i de les empreses que s’hi relacionen directament o indirectament, l’Ajuntament ha iniciat els treballs d’habilitació del Molí Gros com a centre d’interpretació del ferro i de l’aigua, i reforça així la seva capitalitat entre els municipis europeus del ferro.

Fa pocs dies va començat l’obra civil, amb una inversió de 25.000 euros i un termini d’execució de dos mesos, i després es farà la museïtzació, amb un cost de 32.000 euros més. Aquesta actuació s’emmarca en el projecte europeu Pyrfer - Pirineus del Ferro, finançat en un 65% per fons europeus i del qual formen part una desena de municipis catalans i també de l’Estat francès. Es preveu que a l’estiu ja es pugui visitar, als baixos del Molí Gros, amb accés pel carrer Aurora, que fa cruïlla amb el de la Gala.

Els treballs preveuen condicionar tot l’interior i millorar les instal·lacions. S’habilitarà un espai de recepció, que donarà accés a una sala dedicada al patrimoni cultural vinculat a l’aigua, una altra dedicada al ferro i una altra dedicada a la Farga Casanova. Cal remarcar que el Museu Etnogràfic de Ripoll cedirà peces que es van fer a la farga de Campdevànol i la família Casanova cedirà material divers. A més, Comforsa també ha donat suport al projecte i ha realitzat un vídeo en què s’explica com es fabrica un cigonyal, uns eixos que són l’especialització d’aquesta indústria.

El futur centre d’interpretació de l’aigua i el foc serà el punt de sortida de la ruta del ferro i l’aigua de Campdevànol, que recorrerà deu punts d’interès relacionats amb la història de la forja al municipi. Els visitants podran passejar pel tram urbà del municipi i, a la vegada, conèixer el món del ferro i de l’aigua: la turbina, el Pontarró, els rentadors, la Casa de l’Amo, l’Ayola, Clavetaires, dos indrets de la Farga Grau, la Séquia Molinar i el Martinet. A cada punt hi haurà un panell explicatiu. La directora del projecte Pyrfer, Estela Delgado, ha explicat que l’objectiu d’aquest projecte és crear un nou producte turístic per combatre l’estacionalitat d’aquest sector i, en el cas de Campdevànol, la visita del Molí Gros i la ruta de l’aigua i del ferro són els principals actius. L’alcaldessa d’aquest municipi ripollès, Dolors Costa, ha remarcat que aquest projecte pretén dinamitzar el turisme del municipi i potenciar el sector econòmic.

Dues obres per completar el circuit del ferro

L’Ajuntament de Campdevànol ha iniciat les obres de dues de les darreres actuacions de la llei de barris, que han de servir per acabar de potenciar el patrimoni hidràulic del municipi. Es tracta de la millora del canal Grau Reguer i de la millora de la zona del canal de la Séquia Molinar. La inversió total és de 180.000 euros, un 85% dels quals subvencionats.

La primera actuació donarà sortida al tram del canal Grau Reguer, que ara queda mort al carrer Diagonal. Ja s’hi ha enderrocat el mur perimetral i s’està treballant per connectar els rentadors amb el carrer Damià de la Farga. A més, es farà un passeig amb zona verda, es construirà una passera per sobre el canal i es farà una nova pavimentació amb llambordes de pedra. Finalment, s’ampliarà la vorera d’aquest tram del carrer Diagonal fins a enllaçar amb el carrer Puigmal, que és on hi ha l’altra part del canal a la vista. En aquest punt, també s’enderrocarà el mur que hi ha i s’hi posarà una barana de ferro. Pel que fa a la zona dels rentadors, es preveu millorar l’enllumenat i la xarxa pública d’aigua, i s’hi crearà un espai verd. Al passeig de la Séquia Molinar, es farà una actuació de millora del seu punt d’accés des del carrer Major, amb l’ampliació i millora de l’escala que hi ha per arribar-hi. També s’hi durà a terme una actuació al paviment, ara en molt mal estat, es retirarà la malla de torsió, es col·locarà una barana nova, igual que a la passera, i s’estabilitzarà la comporta del canal i els murs de pedra que hi ha a banda i banda, per evitar la seva degradació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.