Cinema

Independent i divers

L’Americana Film Fest, especialitzat en cinema ‘indie’ nord-americà, arrenca demà amb una edició en línia a Filmin i presencial a Barcelona i altres ciutats

El seu director indica: “Tenim pel·lícules per a tots els gustos, som un festival bastant eclèctic”

La setena edició de l’Americana Film Fest va ser un dels últims esdeveniments culturals del país abans del confinament, ara fa gairebé un any. La vuitena edició de l’ Americana , que comença demà en format presencial i en línia (a través de la plataforma Filmin), també està afectada per la Covid-19, però Xavier Lezcano, un dels seus directors, en destaca els aspectes positius: “La presencialitat és important, en aquest moment. No hi ha hagut contagis en cap esdeveniment cultural i crec que la cultura és segura. S’ha de continuar reivindicant, i és important que intentem fer els esdeveniments físics, tot i que és un maldecap considerable.” D’altra banda: “El fet d’estar a Filmin amb gairebé tots els títols, més alguns títols d’altres edicions que no estan en línia encara a Espanya, ens permetrà guanyar nous públics.”

L’Americana se celebrarà entre demà i el 7 de març a Barcelona, als cinemes Girona, Zumzeig i Phenomena i a la Filmoteca. Com altres anys, posteriorment es faran també projeccions en ciutats com ara Vic, Manresa, la Seu d’Urgell... Aquest arribarà per primera vegada a Madrid, del 12 al 14 de març, i obre la finestra digital de Filmin per a les seccions oficial i Discoveries des de demà fins al 14 de març.

La programació està formada per 26 llargmetratges de les seccions oficials i tres sessions de curts, una en col·laboració directa amb Sundance, que sumen 28 films més. També es farà una retrospectiva de set títols dedicada a la cineasta Kelly Reichardt a la Filmoteca, entre el 9 i el 21 de març. Filmin oferirà la majoria de films seleccionats, excepte cinc llargmetratges i dos curts, per una qüestió de drets. 44 títols es podran veure en versió subtitulada en català.

Divers i eclèctic

La programació de l’Americana respon a un públic heterogeni. “Tenim pel·lícules per a tots els gustos, som un festival bastant eclèctic –comenta Xavier Lezcano–. Per a la gent a qui li agradi la comèdia li recomanaria Palm springs, que està nominada a dos Globus d’Or, i Shiva Baby. De drama destacaria The killing of two lovers i Lorelei, que va guanyar a Deauville.” També cita la coproducció entre el Quebec i la Costa d’Ivori La noche de los reyes, i destaca especialment “el documental Bienvenidos a Chechenia, que és a la short list dels Oscars”.

Americana s’inaugura demà amb El verano de Cody (Driveways), que va passar per la Berlinale, i es clausurarà per primer cop amb un documental, Spaceship Earth. “En conjunt, la selecció potser és menys explosiva que altres anys, però és de les programacions més bones que hem tingut; han quedat fora pel·lícules per falta d’espai.” Esperen sumar 4.000 o 5.000 espectadors, malgrat les restriccions per la pandèmia. Xavier Lezcano està preocupat pels efectes de la Covid el 2022: “Crec que l’any que ve tindrem un forat, perquè directors independents prestigiosos en el dia d’avui no estan rodant.”Especialitzat els primers anys en cinema exclusivament dels Estats Units, Americana es va obrir l’any passat a les produccions de tot Nord-amèrica, incloent-hi el Canadà i Mèxic. Aquest any programen Blanco de verano, un film mexicà que va guanyar tres premis a Màlaga, i tres produccions del Quebec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.