Identifiquen setze cellers antics a l’Albera
Es tracta d’infraestructures situades en cases particulars
Una investigació ha identificat i inventariat setze cellers antics en cases particulars de set municipis a la serra de l’Albera. Deu dels quals ja no s’utilitzen perquè no hi va haver relleu generacional o perquè els propietaris s’han adherit a la cooperativa del municipi. Els altres sis encara estan operatius.
Els cellers estan a Cantallops, Capmany, Masarac, Garriguella, Rabós d’Empordà, Espolla i Sant Climent Sescebes. Tots els particulars comparteixen elements comuns, com ara que estan als baixos de les cases al costat de la cort del porc, l’espai del matxo i el material agrícola. Durant la investigació, s’ha descobert que alguns dels cellers encara tenen tines picades a la pedra.
Als cellers particulars també s’hi han trobat botes de vi, la majoria de castanyer i d’entre 30 i 600 litres de capacitat. En la investigació també s’han trobat algunes tines construïdes a partir dels anys quaranta que es feien servir per fermentar el raïm. També n’hi havia amb cubs soterrats de volums importants. Per fer el vi als cellers particulars es feien servir varietats de raïm molt concretes.
Per al vi negre s’utilitzava la carinyena negra; el lledoner blanc i roig, per a la garnatxa, el vi ranci i el blanc.
El treball de recerca és fruit de l’enòleg i sommelier Jordi Esteve i de la fotògrafa Clara Isamat. Aquest estudi s’ha fet al llarg dels dos últims anys i s’ha pogut dur a terme gràcies a la beca Eduard Puig Vayreda, que promou projectes d’investigació al voltant de la vinya i el vi a l’Empordà.