Llibres

JUDIT PUJADÓ I XAVIER CORTADELLAS

Editors

“Mirem el passat per encarrilar el futur”

I no és dir gaire res afirmar que s’estima tothom o tots els llibres. Estimar és també una artesania
És editar llibres el que té preu, la cultura, no. Més aviat, el somni és tot el que té a veure amb la cultura i amb el país

Edi­ci­ons Sidillà, fun­dada i sos­tin­guda per Xavier Cor­ta­de­llas i Judit Pujadó, amb seu a la Bis­bal d’Empordà, arriba al desè ani­ver­sari amb un catàleg de 57 lli­bres (aviat 60) ben espe­ci­als, tant de dis­seny com a objecte com de con­tin­guts, cen­trats en la recu­pe­ració i rei­vin­di­cació del nos­tre pas­sat cul­tu­ral i etnològic.

Ara fa deu anys que vau fun­dar Sidillà. Com va començar? Què us va fer deci­dir a posar en marxa el pro­jecte?
X.C. Com tants altres edi­tors, ens vam posar en aquest món perquè ens feia molta il·lusió. Sovint explico, a més, que era quasi un pas natu­ral perquè tant la Judit com jo havíem publi­cat alguns lli­bres, escrivíem a dife­rents mit­jans, tre­ballàvem també com a peri­o­dis­tes... Jo mateix feia molts anys que publi­cava crítiques literàries.
Us feu càrrec sols de tot el procés?
J.P. En Xevi cor­re­geix els tex­tos i jo els maqueto. I entre tots dos mirem de pen­sar títols que poden ser atrac­tius i que res­po­nen a les nos­tres inqui­e­tuds. X.C. De jove, vaig estar un temps tre­ba­llant de cor­rec­tor a El Punt. Més tard, a Edi­ci­ons 62, com a fre­e­lance. Per cor­re­gir bé sem­pre et toca apren­dre i m’agrada recor­dar que el pri­mer que em va ori­en­tar va ser en Fermí Sidera.
Quin espai lite­rari ocu­peu? Què us sin­gu­la­ritza?
J.P. Ens sin­gu­la­rit­zen els lli­bres que miren d’expli­car el país des de dife­rents pers­pec­ti­ves: a par­tir de les lle­gen­des, de la cul­tura popu­lar, de les fes­tes tra­di­ci­o­nals o de la memòria i la història. També la cuina. Fa tres anys vam ini­ciar l’edició de la Història de la cuina cata­lana i occi­tana, que està escri­vint en Vicent Marqués. Seran deu volums. Aca­ba­rem el 2027 i estem segurs que serà una obra de referència sobre la cuina tra­di­ci­o­nal. X.C. Això no vol dir que no publi­quem també nar­ra­tiva. D’aquest gènere, per exem­ple, l’últim lli­bre és L’amor, la guerra i altres ocu­pa­ci­ons, d’en Joan-Daniel Bez­so­noff. N’estem molt satis­fets, però és cert que qual­se­vol edi­to­rial ha de tenir algu­nes parets mes­tres.
De quina manera vau triar l’estètica dels vos­tres lli­bres? Com la defi­niu?
J.P. Edi­tem lli­bres amb una estètica dife­rent. Una peça clau són els il·lus­tra­dors. En tenim de molt bons i són ells els qui posen cara als nos­tres lli­bres. La Montse Mayol, en David Gra­nato, la Judit Roma, en Lle­nas Llensa i la Marta R. Gus­tems, entre d’altres. Cadascú té el seu estil i defi­neix una col·lecció. D’altra banda mirem que la qua­li­tat del paper i del cartró de la coberta hi acom­pa­nyin: car­trons ver­ju­rats, sense plas­ti­fi­car, que són més agra­da­bles al tacte, més càlids i més íntims. La coberta ha de ser una invi­tació.
Com heu dit, tots dos sou autors. Auto­e­di­tar-se, en for­mat pro­fes­si­o­nals com ho feu, és un plaer o una tor­tura?
J.P. Si escrivíssim ficció segu­ra­ment bus­caríem un altre edi­tor. La mirada de l’edi­tor és molt impor­tant. És la mirada de fora, impres­cin­di­ble. Ara bé, sovint pen­sem lli­bres d’assaig divul­ga­tiu, lli­bres rigo­ro­sos, però de bon lle­gir, pen­sats per a un públic ampli. En el fons, nosal­tres som això. En aquest cas som un autor més. I sí, a l’hora de publi­car-los patei­xes més. Ho has de tenir tot al cap, tot pre­sent, tot con­tro­lat. O inten­tar-ho. És com­pli­cat. Però ens entu­si­asma. X.C. Des de Sidillà, pen­sem en lli­bres que ens fa l’efecte que són neces­sa­ris. A vega­des, són lli­bres que deci­dim tra­duir. D’altres, lli­bres que ens han arri­bat. Com a autors, tant la Judit com jo col·labo­rem sobre­tot en alguns dels lli­bres col·lec­tius d’assaig, dels quals sovint hem pen­sat i pro­po­sat la temàtica. Sigui com sigui, pel que fa als lli­bres que hem edi­tat, de tor­tura, res de res.
Quants lli­bres heu publi­cat?
J.P. Ens aquests moments, 57. X.C.Tal com diu la Nan Shep­herd a La mun­ta­nya viva par­lant del Cairn­gorms, les mun­ta­nyes que va veure dia a dia durant anys i anys, i on va anar cen­te­nars i cen­te­nars de cops, “que es tracta d’una relació amo­rosa és prou clar; però l’amor per­se­guit amb fer­vor és un dels camins del conei­xe­ment”. Doncs bé, amb els lli­bres, com amb les per­so­nes, és sem­blant. I no és dir gaire res afir­mar que s’estima tot­hom o tots els lli­bres perquè l’amor neces­sita sin­gu­la­ri­tat i temps. Esti­mar és també una arte­sa­nia.
Bonica imatge. I par­lant d’esti­mar, quins paràmetres ha de tenir un text perquè us deci­diu a edi­tar-lo?
X.C. Una edi­to­rial no és només un con­junt de lli­bres. Ens agra­den aquells en què es nota que qui els ha escrit en sap molt més. Perquè un lli­bre és com un calaix, però un bon autor ha de conèixer tota la calai­xera. Però també és cert que hi ha uns tipus lli­bres que con­nec­ten molt més amb el que estem fent. Per des­comp­tat, que ens interessa la nar­ra­tiva, però ens fa l’efecte que la gent que ens lle­geix o que tira enda­vant aquest ofici apas­si­o­nant de tre­ba­llar en una lli­bre­ria saben pri­mer de tot que a Sidillà edi­tem lli­bres de temàtica etnològica, des de les lle­gen­des fins a la cuina, els jocs, els cos­tums i tot allò que estem per­dent siguin pobles aban­do­nats, la savi­esa popu­lar o ofi­cis rela­ci­o­nats amb el bosc o amb el món de pagès, entre altres. Quasi és natu­ral que això ens hagi por­tat a interes­sar-nos per tot el que té a veure amb el que els angle­sos en diuen el nature wri­ting, amb el retorn a la natura, ja sigui per apren­dre a lle­gir l’aigua, per saber ori­en­tar-se quan es camina. Conèixer el pas­sat, però, té sobre­tot interès per pro­jec­tar-ho en el nos­tre futur. No som uns nostàlgics, sinó uns arre­lats. Jus­ta­ment som uni­ver­sals perquè som locals.
Des­ta­queu tres títols dels que esteu espe­ci­al­ment satis­fets...
Triar sem­pre és difícil. Però aquests tres són una mica simbòlics per a nosal­tres: Esca­far­lata d’Empordà, d’Adrià Pujol Cru­ells; La història de la cuina cata­lana i occi­tana, de Vicent Marqués; Arre­lats. Les famílies més anti­gues de Cata­lu­nya.
El bagatge d’aquests deu anys, quin és? Quin grau de satis­facció teniu?
J.P. En deu anys n’aprens molt, a fer d’edi­tor. I tan­ma­teix ets ben cons­ci­ent que encara et queda molt per apren­dre. És més fàcil apren­dre dels errors que dels encerts. En aquests deu anys hem acon­se­guit con­so­li­dar el nos­tre pro­jecte edi­to­rial i pro­fes­si­o­na­lit­zar-lo. Una cosa que, en els ini­cis, no ens havíem ni plan­te­jat. X.C. Igual que escriure, edi­tar és com cami­nar damunt d’una corda estesa a uns metres damunt del sòl sabent que a sota no hi ha cap xarxa. Parlo, és clar, d’escriure i d’edi­tar de debò. De saber jugar-te-la, cosa que no necessària­ment vol dir jugar-ho tot a una sola carta. Amb els anys, a més, vas apre­nent-ne i vas veient que, si ho has fet bé, a sota has anat fent un coixí que pot empa­rar-te i fer més lleu la cai­guda. Però no pots caure gai­res vega­des perquè estem par­lant de cul­tura i de lite­ra­tura i perquè tenim els lec­tors i el país que tenim. I, això no obs­tant, això és també mera­vellós. Els lli­bres, aquest país i aquesta cul­tura han estat molts segles cami­nant pel món sense cap xarxa. Nosal­tres pro­vem d’estar a l’altura de la cul­tura, dels nos­tres lec­tors i del nos­tre país. Volem ser també com una paret de frontó que torna tot allò que ha rebut. I si podem, amb escreix, per anar eixam­plant la base.
Heu tin­gut cap pata­cada grossa?
J.P. Vam començar en plena crisi econòmica, que es va ini­ciar perquè uns ban­quers ame­ri­cans van fer un forat amb les hipo­te­ques. Ara som enmig d’una pandèmia que, diuen, va començar a la Xina perquè uns senyors men­ja­ven rat­pe­nats. Entre­mig hem vis­cut els millors moments d’aquest país amb la cele­bració del referèndum de l’1-O. I ara som en plena pata­cada post­sentència i immer­sos en un gran gui­ri­gall polític un xic deso­la­dor. Vull dir que la majo­ria de pata­ca­des t’aca­ben venint de fora. Passi el que passi no tens cap més solució que remar, remar i remar... I con­tents, perquè aquest ofici ens agrada molt.
Par­lant de pata­ca­des... Econòmica­ment, quin resul­tat teniu?
J.P. Pro­fes­si­o­na­lit­zar una edi­to­rial vol dir que en pots viure (modes­ta­ment) i que pots encar­re­gar lli­bres, pagar els autors, pagar la impremta i no deure res. X.C. Quan vam començar, a Cata­lu­nya hi havia el perill de rebre una bala de goma, ara sem­bla que dei­xa­rem enrere les de foam. A Sidillà hem anat seguint aquest ritme, amb més tran­quil·litat que el que hem vis­cut els cata­lans aquests dar­rers anys. Nosal­tres hem pogut anar pagant a tot­hom, hem anat fent bullir l’olla i resulta que gràcies als lec­tors, les lli­bre­te­res, els dis­tribuïdors i tanta altra gent hem anat cre­ant prou defen­ses per poder superar aquesta pandèmia i les pes­tes bubòniques de la ignorància i de la indi­ferència. Sem­bla que anem bé. I tal com passa al país, tenim la con­fiança que els millors dies encara han d’arri­bar.
Par­lem de la dar­rera nove­tat, ‘Arre­lats’. Expli­queu què hi tro­barà el lec­tor.
J.P. A Arre­lats. Les famílies més anti­gues de Cata­lu­nya, el lec­tor hi tro­barà 21 tex­tos sobre 21 famílies de dife­rents comar­ques cata­la­nes, inclo­ent-n’hi dues de la Cata­lu­nya del Nord, que fa com a mínim deu gene­ra­ci­ons que viuen a la mateixa casa. La idea és par­lar de la memòria, de com ha que­dat retin­guda en aques­tes cases, de la història, de com han resis­tit aques­tes famílies i com es miren el futur. Les arrels sos­te­nen el futur i ens sem­bla que la seva per­sistència és la per­sistència de tots. La més antiga són els Plana-Rovira, de Sant Miquel de Camp­ma­jor. Hi són des del 1182. Hi ha molta infor­mació i és de bon lle­gir. Segur que con­tri­bu­eix a donar a conèixer la rea­li­tat d’aquest país.
Heu tri­gat anys a fer-lo... Fins i tot heu cal­cu­lat que heu recor­re­gut uns 6.000 quilòmetres. Com és?
J.P. No hi ha una llista de famílies com aques­tes. Les hem anat bus­cant a par­tir de lli­bres, d’arti­cles, a les xar­xes i a través d’amics i cone­guts. Volíem que n’hi hagués d’arreu de Cata­lu­nya i que les històries fos­sin vari­a­des. N’hi ha que viuen del bosc, mol­tes que viuen de la vinya, n’hi ha que fan for­matge, oli, d’altres tenen ramats, algu­nes fan turisme rural... De famílies anti­gues com les del lli­bre n’hi ha mol­tes més. Hi ha pobles on n’hi ha més d’una, com a Calonge. No podíem par­lar de totes. Hem hagut de triar. Després hem hagut de docu­men­tar la història dels pobles i de les comar­ques d’on són aques­tes famílies. I hi hem anat a par­lar. Hem reme­nat molts papers, molts arxius i hem fet molta car­re­tera.
Ningú ha fet un lli­bre com aquest, oi?
J.P. Hi ha famílies que han fet un lli­bre sobre els seus avant­pas­sats. Martí de Riquer va escriure Quinze gene­ra­ci­ons d’una família cata­lana, per exem­ple. Hem tro­bat lli­bres sobre famílies aris­tocràtiques. Però no hem sabut tro­bar cap lli­bre que parlés de famílies nor­mals i cor­rents que tenen un tret comú, l’arre­la­ment a un ter­ri­tori. I no sabem tam­poc de cap altre lli­bre que hagi vol­gut pouar en el que això repre­senta, no només per a elles, si no per a tots.
Ara, que les neces­si­tats labo­rals i el sen­tit pràctic dels mit­jans de trans­port dis­per­sen les famílies per tot el món, con­trasta les que mos­treu, que fa 25 o 30 gene­ra­ci­ons que viuen a la mateixa casa... Rei­vin­di­queu aquest pòsit social i cul­tu­ral? O us limi­teu a mos­trar-lo?
J.P. Són, en molts casos, “famílies endèmiques”, com en diu l’Elvis Mallorquí. Els Casa­mada que hi ha pel món venen de Cas­te­llar del Vallès, per exem­ple. A l’edat mit­jana els page­sos no podien mar­xar del mas sense l’auto­rit­zació del senyor feu­dal. Ara, amb la glo­ba­lit­zació, hi ha gent que marxa del seu país per poder sobre­viure. Rei­vin­di­quem el valor de conèixer una terra. Perquè els humans som ter­ri­to­ri­als igual com ho són els ani­mals. Conèixer un lloc a fons, saber què pots sem­brar a cada racó, conèixer la gent que com­par­teix aquest lloc d’on ets, fa sen­tir la gent més segura i això també té una altra con­seqüència: aques­tes per­so­nes pro­te­gi­ran aquest ter­ri­tori que tant conei­xen.
Quins pro­jec­tes imme­di­ats teniu?
X.C. Quan apa­re­gui aquesta entre­vista, hau­rem dis­tribuït Maria, la tre­men­ti­naire, un conte. Pot­ser la Judit ja esti­gui maque­tant Tor­nar a cosir, de Maria Gis­pert. A Sidillà volem que no es per­din ofi­cis com els de cosir i que tot­hom que vul­gui sàpiga fer-se la roba que porta. Mirem el pas­sat per encar­ri­lar el futur. I després publi­ca­rem El nau­fragi de Cata­lu­nya. I un lli­bre de nar­ra­tiva on deu autors cata­lans escri­uen un relat sobre la seva relació amb la natura. I encara hi ha el quart volum de la Història de la cuina cata­lana sobre la cuina tra­di­ci­o­nal dels pei­xos, dels mariscs i dels cefalòpodes...
Quin és el lli­bre dels vos­tres som­nis, aquell que espe­reu poder publi­car algun dia o que us agra­da­ria haver publi­cat?
X.C. Ens agra­da­ria haver-ne publi­cat molts dels que hem lle­git, però això no vol dir que no esti­guem con­tents amb els que hem anat edi­tant. Jo em con­formo a edi­tar cada vegada lli­bres més bons, cosa que també vol dir que siguin més ben rebuts, però això no és impres­cin­di­ble. És edi­tar lli­bres el que té preu, la cul­tura, no. Més aviat, el somni és tot el que té a veure amb la cul­tura i amb el país.

Amb mirada universal

El lema d’Edicions Sidillà és “llibres de prop per anar lluny”, i aquest aspecte del localisme que esdevé universal és ben present en els seus llibres. El darrer, Arrelats. Les famílies més antigues de Catalunya, amb textos de Xavier Cortadellas, Ignasi Revés i Judit Pujadó, que també és l’autora de les fotografies. Un llibre de pes, en tots els sentits. “Volíem saber si la memòria queda retinguda en una casa. Que ens expliquessin com ha afectat, a la menuda, la història gran. Com han viscut els conflictes que han construït el país que som. Volíem saber també com s’ho han fet per seguir en un mateix lloc quan tot ha anat canviant tant: els conreus, els valors, la urbanització del territori, la cultura...”

Per mantenint un ordre pràctic, a Sidillà tenen les col·leccions Talaia (la més nombrosa), Talaia Clàssics, Illa Roja, Busca-raons, QuèViures, El bou mascard, Trebinell, Edicions especials i Història de la cuina catalana i occitana.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.