Còmic

Mor el pare de l’Ot

Picanyol, un dels grans clàssics del còmic català, va morir ahir als 72 anys, una notícia trista sobretot per als lectors de ‘Cavall Fort’

Picanyol va dibuixar més de 1.500 tires d’Ot el Bruixot entre el 1971 i el 2014 a ‘Cavall Fort’

“Ens acaben de comunicar que ha mort el nostre estimat Picanyol, l’autor de l’#Otelbruixot i d’altres personatges de còmic. Sempre lligat a #CavallFort. T’enyorarem! Gràcies per tot, amic. @picanyol_j.” Amb aquest missatge de Twitter, la revista Cavall Fort anunciava ahir al vespre la mort de Josep Lluís Martínez Picanyol o, simplement, Picanyol (Moià, 1948), a l’edat de només 72 anys. Les mostres de condol i d’afecte van començar de seguida a les xarxes, per acomiadar aquest autor històric del còmic català, que col·laborava des de feia exactament mig segle amb la revista infantil per excel·lència del país.

“Trobo que el sentit de l’humor és una manera de sobreviure. Hi ha gent que creu que l’humor és frívol, i no, no és frívol! L’humor és una necessitat de supervivència!” Ho deia Picanyol en una entrevista que li va fer Mercè Miralles per a la revista Presència el 2006, amb motiu de la publicació del seu llibre Històries d’una pensió. Preus barats i plats plens, que va escriure a partir de les anècdotes que va recollir com “un nen reservat que tot ho observava” a la pensió que la seva mare va regentar durant alguns anys a Moià, en els difícils anys cinquanta. De fet, el subtítol del llibre era el lema de la seva mare.

Picanyol va donar els seus primers passos com a dibuixant i il·lustrador professional a l’agència de còmics barcelonina Selecciones Ilustradas, dirigida por Josep Toutain, on es feien treballs d’encàrrec per a tot el món en un ambient de factoria del dibuix que Carlos Giménez va reflectir molt bé a la seva sèrie Los profesionales. En aquella època, Picanyol dibuixava historietes de l’Oest i aventures realistes, però aviat va deixar-ho per centrar-se en el dibuix humorístic, a diferents publicacions, com ara Mata Ratos i L’Infantil, després coneguda com Tretzevents.

El 1971 va començar a col·laborar a Cavall Fort, on va crear el seu personatge més conegut, Ot el Bruixot, protagonista de tires còmiques que des de llavors han estat un dels grans actius de la revista i que posteriorment Pirene Editorial també va reunir en una sèrie de llibres, una tasca que més recentment va assumir Norma Editorial. El personatge d’Ot el Bruixot també ha saltat a altres àmbits, com ara els titelles i els jocs d’ordinador. El 20 de maig de 2014 Picanyol va anunciar que deixava de publicar les aventures de l’Ot després de 1.500 tires i més de quaranta anys. A Moià, hi ha una escultura de l’Ot.

Però l’obra de Picanyol és molt més àmplia i diversa: va treballar al circuit català de TVE els anys vuitanta i va col·laborar amb molts diaris i revistes, com Lectures, on feia el dibuix de les set diferències. De fet, és força destacada la seva trajectòria com a enigmista. En els últims anys també havia portat al còmic històries bíbliques i vides de sants, sempre amb un estil únic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.