Art

Mor Elsa Peretti

La cèlebre dissenyadora de joies i mecenes, molt vinculada a la localitat gironina de Sant Martí Vell, va morir dijous als 80 anys

Vinculada a Tiffany & Co. des del 1974, Peretti ha creat més de 700 joies amb un segell molt propi

“He com­plert 80 anys durant aquesta pandèmia. Sí, puc mirar-me al mirall sense aver­go­nyir-me de mi mateixa.” Ho deia Elsa Peretti en una entre­vista que li va fer Gemma Bus­quets i que El Punt Avui va publi­car el 9 de novem­bre pas­sat. Pos­si­ble­ment va ser una de les seves últi­mes entre­vis­tes, si no l’última. Elsa Peretti, pres­ti­gi­osa dis­se­nya­dora de joies i mece­nes, va morir dijous als 80 anys, segons ho va anun­ciar ahir Tif­fany & Co., la històrica marca de joie­ria per a la qual Peretti va crear nom­bro­sos dis­senys des del 1974. “Elsa no va ser només una dis­se­nya­dora, sinó una forma de vida”, afirma el comu­ni­cat de Tif­fany, en el qual s’afe­geix que “els dis­senys poètics d’Elsa i el seu lle­gat con­ti­nu­a­ran sent una ins­pi­ració cons­tant per a les gene­ra­ci­ons futu­res”. Peretti ha dis­se­nyat més de 700 joies, algu­nes de les quals han estat expo­sa­des en museus. Està con­si­de­rada una de les pio­ne­res de la joie­ria d’autor.

Nas­cuda a Florència el 1940, Elsa Peretti estava molt vin­cu­lada a Cata­lu­nya des de feia dècades, sobre­tot a la loca­li­tat giro­nina de Sant Martí Vell, on va refor­mar diver­ses pro­pi­e­tats i hi tenia una de les seves residències habi­tu­als. “A Sant Martí Vell vaig fer el que creia neces­sari per retor­nar a la vida mol­tes ruïnes aban­do­na­des”, expli­cava en l’esmen­tada entre­vista.

La llarga i intensa vida d’Elsa Peretti ha inclòs diver­ses eta­pes: en la seva joven­tut va ser model i icona de la moder­ni­tat, també a la Bar­ce­lona i la Cata­lu­nya dels anys sei­xanta, on va col·labo­rar amb cre­a­dors com ara Sal­va­dor Dalí i Oriol Mas­pons, com es pot apre­ciar en la foto en blanc i negre que il·lus­tra l’arti­cle, obra del segon i copro­ta­go­nit­zada pel pri­mer. Un retrat seu del 1966, amb els cabells i un ves­tit curts i unes cames ina­bas­ta­bles, era una de les imat­ges des­ta­ca­des que es van uti­lit­zar per pro­mo­ci­o­nar l’expo­sició La foto­gra­fia útil 1949-1995, que el Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya va dedi­car l’any pas­sat a l’obra de Mas­pons. Ahir, el MNAC va ser jus­ta­ment una de les pri­me­res ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes que van reac­ci­o­nar davant l’anunci de la mort de Peretti: “Lamen­tem molt la mort d’Elsa Peretti, cre­a­dora de joies reco­ne­guda inter­na­ci­o­nal­ment i que va fer una tasca immensa de suport i mece­natge cons­tant a la cul­tura i als artis­tes.”

La Gene­ra­li­tat ja li va con­ce­dir el Premi Naci­o­nal de Cul­tura, l’any 2013, en reco­nei­xe­ment a la seva “nota­ble tasca de mece­natge cul­tu­ral, científic, huma­ni­tari, edu­ca­tiu i de defensa dels drets humans”, desen­vo­lu­pada a través de dues fun­da­ci­ons: la Fon­da­zi­one Fer­di­nando Peretti, a Roma, cre­ada en record del seu pare, un impor­tant empre­sari petro­lier, i l’Elsa Peretti Foun­da­tion, amb seu a Sant Martí Vell. També estava vin­cu­lada al pro­jecte de La For­ta­lesa, de Sant Julià de Ramis, amb un museu de joie­ria on s’expo­sen algu­nes de les seves cre­a­ci­ons.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.