Patrimoni

Barcelona convertirà els edificis del llegat Julio Muñoz Ramonet en un centre de cultura, art i ciència

L’Ajuntament habilita 1,8 milions d’euros per posar en marxa el pla d’un projecte que veuria la llum al maig del 2023

Bar­ce­lona con­ver­tirà els edi­fi­cis del lle­gat Julio Muñoz Ramo­net en un cen­tre de cul­tura, art i ciència. Així ho pre­veu el pla fun­ci­o­nal pre­sen­tat per l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona i que ha apro­vat per una­ni­mi­tat el patro­nat de la fun­dació Julio Muñoz Ramo­net.

D’entrada, el con­sis­tori ha habi­li­tat una par­tida d’1,8 mili­ons d’euros per posar en marxa aquest pro­jecte, amb la pers­pec­tiva d’obte­nir en els pro­pers anys, altres fonts de finançament.

El pro­jecte pre­veu trans­for­mar el con­junt d’edi­fi­cis i jar­dins situ­ats al car­rer Mun­ta­ner 280-292 per fer-hi un nou equi­pa­ment “mul­ti­dis­ci­pli­nari” i obert a la ciu­ta­da­nia. Subi­rats situa l’horitzó del pro­jecte “a l’entorn del maig del 2023”.

Con­cre­ta­ment, el nou equi­pa­ment neix amb la missió de posar en valor i trans­me­tre el lle­gat de l’empre­sari bar­ce­loní i alhora gene­rar conei­xe­ment i debat crític al vol­tant de l’art, la cul­tura, i la ciència.

Tri­ple escala

El cen­tre estarà obert a la ciu­ta­da­nia i s’hi pre­veu un equi­pa­ment amb escala de barri i amb usos de pro­xi­mi­tat. Per exem­ple, es vol ofe­rir acti­vi­tats de lleure diri­gi­des al barri, asso­ci­a­des al jardí.

També tindrà una escala de ciu­tat com a equi­pa­ment sin­gu­lar. I final­ment, se li vol donar escala inter­na­ci­o­nal, com a “cen­tre de referència que fusi­ona el valor patri­mo­nial i el col·lec­ci­o­nisme del segle XX amb la cre­ació artística i científica del segle XXI”.

Així, la idea és que el nou equi­pa­ment sigui un punt de tro­bada de totes aque­lles ini­ci­a­ti­ves artísti­ques i científiques que impulsa la ciu­tat. A banda, una part dels edi­fi­cis es des­ti­narà a residències tem­po­rals d’artis­tes i científics d’altres països o ciu­tats.

Un “node” d’art i ciència

El tinent d’Alcal­dia de Cul­tura, Edu­cació, Ciència i Comu­ni­tat, Joan Subi­rats, ha expli­cat que el pro­jecte està ins­pi­rat en diver­ses experiències sem­blants a altres països euro­peus per tenir “un node” de tota l’acti­vi­tat d’art i ciència que es fa a la ciu­tat i impul­sar-ne la relació amb pro­jec­tes inter­na­ci­o­nals.

El tinent d’Alcalde de Bar­ce­lona posa en valor que el pro­jecte com­bini el lle­gat històric, amb la seva col·lecció, des­ti­nant l’edi­fici adja­cent a una part “nove­dosa” dedi­cada a l’art, la cul­tura i la ciència.

Per Subi­rats, era impor­tant donar un “con­tin­gut con­cep­tual” al con­junt del lle­gat de Muñoz Ramo­net, anant més enllà de man­te­nir la seva residència. “Amb el pro­jecte li donem una sig­ni­fi­cació”, ha reblat.

En aquest sen­tit, situa l’horitzó per enlles­tir les obres cap al final del man­dat. “Difícil­ment podrem aca­bar el procés abans. Tre­ba­llem a l’entorn del maig del 2023”, ha asse­gu­rat en decla­ra­ci­ons a l’ACN. Subi­rats espera que Muñoz Ramo­net es con­ver­teixi “en un dels refe­rents cen­trals” del sud d’Europa d’equi­pa­ment públic.

El lle­gat que l’empre­sari bar­ce­loní Julio Muñoz Ramo­net va dei­xar a la ciu­tat de Bar­ce­lona inclou dos edi­fi­cis i els jar­dins de la finca situ­ada als car­rers Mun­ta­ner 280-292 i Ave­nir 26-28. En con­junt, els edi­fi­cis sumen una superfície de 4.131 m2 i estan cata­lo­gats com a bé amb ele­ments d’interès.

Tots dos edi­fi­cis així com una por­te­ria que també es troba a la finca són obra de l’arqui­tecte Enric Sag­nier i Villa­vecc­hia. Pel que fa al jardí històric, té una superfície de 3.568 m2, i és obra de l’arqui­tecte pai­sat­gista Jean Claude Nico­las Fores­tier.

El lle­gat inclou una àmplia col·lecció d’art for­mada per nom­bro­ses pin­tu­res, escul­tu­res, tapis­sos, i objec­tes d’art deco­ra­tiu.

El pla fun­ci­o­nal apro­vat pre­veu dis­tri­buir els dife­rents àmbits temàtics del nou cen­tre en diver­sos espais: espai de difusió del lle­gat, espai per a la col·lecció d’art, espai d’acti­vi­tats cul­tu­rals i de lleure i node d’art i ciència.

Dins d’aquests espais s’inclou­ran zones d’exhi­bició, zones des­ti­na­des a la recerca, espais per a la con­ser­vació de les col·lec­ci­ons, espais de cre­ació i espais per gene­rar acti­vi­tats de barri, entre altres.

L’apro­vació per part del patro­nat posa en marxa ara el procés de cre­ació del nou cen­tre, que pre­veu con­ver­tir els edi­fi­cis en un equi­pa­ment “mul­ti­dis­ci­pli­nari i de nova gene­ració”, amb un pro­grama divers.

Amb el pla fun­ci­o­nal apro­vat es con­vo­carà el con­curs d’arqui­tec­tura per triar l’equip redac­tor del pro­jecte, un pro­ce­di­ment que s’allar­garà un mínim de 9 mesos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.