Cinema

Només als cinemes

Johnny Depp i Isabelle Huppert seran entre les estrelles que visitaran el Bcn Film Fest, que arrencarà aquest dijous en una edició gairebé del tot presencial

“Allarguem la mà a l’espectador perquè torni al cinema amb la màxima confiança”
“Aquest any la dona està molt representada en el festival”, diu la directora, Conxita Casanovas

El juny de l’any passat, poques setmanes després del confinament, el Bcn Film Fest - Festival de Cinema de Barcelona - Sant Jordi va ser el primer esdeveniment cinematogràfic que es va celebrar amb projeccions en sales i amb públic. A partir de dijous que ve i fins al dia 23 –torna a les dates habituals, al voltant de Sant Jordi–, el Bcn Film Fest celebra la cinquena edició amb una remarcable llista de convidats que viatjaran a Barcelona, talent internacional inclòs: Johnny Depp, Isabelle Huppert, Fernando Trueba, Javier Cámara, Fernando Colomo, Clara Lago, Karra Elejalde... “Malgrat l’escenari terrorífic que vivim, tenim moltes confirmacions”, diu Conxita Casanovas, la periodista de cinema i directora del festival.

Pioners

La llista ha incorporat sorpreses d’última hora per a un festival pioner en el lent retorn a la normalitat. “Tornem a ser els primers a fer un festival 100% presencial, a ser capdavanters i obrir via”, destaca Conxita Casanovas, i hi afegeix: “Voldríem ajudar a reactivar la cultura, el cinema i tot el que es mou al seu voltant. És per això que allarguem la mà a l’espectador perquè torni al cinema amb la màxima confiança i seguretat.” Creu que també responen a una necessitat: “Estic copsant que sembla que la gent té moltes ganes de tornar als cinemes; el que passa és que necessites una mica d’empenta, que t’ho posin bé. Intentarem ser el motor.”

Les entrades del festival ja estan a la venda i es mantenen uns preus populars, que “també poden ser un incentiu”, de 2,90 euros l’entrada. Permeten veure una oferta de 60 pel·lícules, protagonitzades per actors com ara Carey Mulligan (nominada a l’Oscar per Una joven prometedora), Naomi Watts, Vincent Cassel, Judi Dench, Johnny Depp (que vindrà a presentar El fotógrafo de Minamata), Isabelle Huppert (serà en el festival amb Mamá María), Emily Blunt, Javier Cámara.... La llista inclou cinc premières mundials, tres d’europees, disset d’estatals i set de catalanes.

La directora del festival, que se celebra als cinemes Verdi de Barcelona, està molt satisfeta de la selecció, malgrat les circumstàncies: “Tenim una programació molt afinada; hem aprofitat totes les oportunitats, tot i que els canvis constants d’aquest any ens han complicat molt les coses.” En destaca la gran varietat: “La programació és com un pentagrama, amb una escala de colors cromàtica, del blanc al negre, amb moltes tonalitats, textures i colors, que pot contribuir que la gent vingui amb més ganes.”

Realisme i comèdies

No és fàcil dibuixar les tendències dels continguts d’una edició tan variada, però Conxita Casanovas en destaca algunes. “Aquest any volem fer un festival molt connectat amb la realitat que vivim –comenta–. Reflexionarem sobre el periodisme i la corrupció, amb Crónica de una tormenta; sobre els reality shows, amb la pel·lícula iraniana Yalda, la noche del perdón; la violència a Ruanda, amb Pequeño país; la violència de gènere, amb Solo una vez...” També destaca la presència de comèdies potents: “Volem que el públic que vulgui pugui desconnectar, i hem obert molt espai a la comèdia, perquè crec que la necessitem més que mai. La secció de comèdia està molt ben armada amb títols com El triunfo, la millor comèdia dels Premis del Cinema Europeu; Envidia sana, amb Vincent Cassel; Ladies of steel, amb humor finlandès; Poliamor para principiantes, de Fernando Colomo...” Fora de concurs, subratlla títols com ara Una canción irlandesa, La familia Bloom, amb Naomi Watts; El olvido que seremos, de Fernando Trueba; La mujer del espía, de Kiyoshi Kurosawa, premi al millor director de Venècia... Per al públic amant de la cultura, hi ha propostes com el documental musical Paolo Conte, via con me.

La literatura, al centre

Bcn Film Fest va néixer amb vocació d’explorar les relacions entre la literatura i el cinema, en sintonia amb les dates en què es fa, per Sant Jordi. “La literatura torna a ser la columna vertebral de la secció oficial; tenim espies i poetes”, diu la directora, amb referència al conjunt de la programació, però també en concret al film de Sergio Castellitto El poeta y el espía. També s’acostaran a Salinger amb Sueños de una escritora en Nueva York, així com al poeta Dylan Thomas a Last call, amb John Malkovich en el repartiment.

El festival s’inaugura dijous amb Una joven prometedora, “una de les pel·lícules de l’any, amb cinc nominacions als Oscar, en un moment en què per desgràcia continuem veient comportaments vergonyosos relacionats amb les dones.” Carey Mulligan aspira a l’Oscar per aquest treball. “Aquest any la dona està molt representada en moltes pel·lícules que hem programat –diu la directora–. Les dones són les reines en molts dels arguments.” N’és una prova també el film de clausura, Entre rosas, “un vestit a mida per a la cloenda del festival, que es fa el dia de Sant Jordi”, amb Catherine Frot. El nou premi d’honor que atorga el festival serà per a Isona Passola, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català.El cinema català hi estarà representat amb dues òperes primes: Solo una vez, dirigida per Guillermo Ríos i protagonitzada per Ariadna Gil, que anirà a concurs, i el fals documental La passió segons Pep Amores, codirigida per Júlia Girós, Pol Picas i Nina Solà. També es podrà veure el primer episodi de Moebius, nova sèrie de ficció de TV3 dirigida per Eduard Cortés, i el curt de debut de David Selvas En mis manos. “Aquest any és un impasse, esperem poder enfortir la presència de cinema català en properes edicions”, diu Conxita Casanovas. Entre els objectius del festival, destaca: “Seguim entossudits en la creació de nous públics, sobretot gent jove, que s’animi a descobrir, per exemple, Chaplin. Aquest any ve Carmen Chaplin, la seva neta, que mostrarà les primeres imatges del documental que fa sobre el seu avi.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona