Cultura popular

LA CRÒNICA

Un aniversari Pla molt virtual

Josep Pla va morir el 23 d’abril de 1981, ara fa justament quaranta anys. La vinculació entre l’escriptor i periodista amb Sant Jordi és clara. Per això precisament, ahir, a Palafrugell, tota la programació literària va girar entorn seu, encara més. Una jornada curiosa, repartida en dos escenaris clars, però alhora ben diferents. L’espai físic, tradicional per aquestes dates, i el virtual de les xarxes, amb les lectures que es van fer sobre l’obra de l’autor. El primer, la plaça Ermengarda, que va ser el lloc escollit per instal·lar-hi les parades de venda de roses i llibres. De les 10 del matí a les 8 del vespre la gent va comptar amb un espai limitat i controlat per gaudir de les compres clàssiques d’aquesta diada, molt ajustats en aquests temps estranys, en què imperen les mascaretes i la distància, social.

Des de fa disset anys, la jornada de Sant Jordi a Palafrugell ha tingut un acte central clar centrat en la lectura de fragments de l’obra de l’escriptor. I aquí és on ens trobem aquest segon espai, menys tangible, però absolutament universal, si volen. Tradicionalment eren centenars de persones les que s’acostaven fins al Teatre Municipal amb la intenció de llegir-ne un fragment. També es comptava amb la participació de les escoles i diferents personalitats, passant per les entitats socials, culturals i esportives del municipi. El segon escenari, ara virtual. Consistia a gravar un petit vídeo, d’un minut de durada, llegint un fragment de qualsevol text de l’obra de l’autor palafrugellenc i penjar-lo a les xarxes socials, des de dimecres fins ahir. Més de cent persones ho van fer. Un podia, doncs, passejar per la plaça, comprar la rosa o el llibre i, a la vegada, mirar un dels vídeos. A banda de càrrecs institucionals, com la consellera de Cultura, Àngels Ponsa, hi van participar escriptors com Rafael Vallbona, M. Mercè Cuartiella i Marc Artigau, entre d’altres. Un Sant Jordi diferent, però amb la seva essència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA
música

Lecocq debuta amb ‘Sous la glace / Sota el gel’, un manifest bilingüe contra la superficialitat

la bisbal d’empordà