Art

FRANCESCA LLOPIS

ARTISTA

“S’ha menystingut el teixit artístic local”

No es té en compte el sobreesforç tremend que han de fer les dones artistes per tirar endavant les seves trajectòries
Estem maltractant Barcelona. L’hem de recuperar. Deixem de ser tan ploramiques i de carregar-nos-ho tot

És una artista enèrgica amb veu pròpia. I això acos­tuma a impor­tu­nar els que sem­pre vol­drien ble­des asso­le­lla­des al seu vol­tant. Fran­cesca Llo­pis (Bar­ce­lona, 1956) no només s’ha com­promès amb l’aven­tura del seu pro­jecte artístic, que va emer­gir als anys vui­tanta, sinó també amb les rei­vin­di­ca­ci­ons del col·lec­tiu d’artis­tes, i en espe­cial de les dones artis­tes. Amb ella com­par­tim refle­xi­ons i recla­ma­ci­ons de la cul­tura, indis­so­ci­a­bles de les polítiques erràtiques. I abor­dem sense les pors d’altres el con­flicte polític català. També ens avança detalls de les expo­si­ci­ons que pre­sen­tarà enguany al Tem­ple Romà de Vic i al Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya (MNAC).

Com s’ha sen­tit durant aquest ja més d’un any de pandèmia?
Emo­ci­o­nal­ment m’ha afec­tat molt. Els artis­tes ens pas­sem bona part del temps sols, per a això no ens cal una pandèmia. Però aquesta situ­ació era nova: hi havia un silenci inqui­e­tant. T’envaïa el des­as­sos­sec. Què està pas­sant al món? Que nosal­tres en som els cul­pa­bles ho vaig tenir clar tot d’una. Quanta inconsciència... La natura ens està avi­sant i no li fem el mínim cas. Com ens en sor­ti­rem?
Com?
Al prin­cipi vaig pen­sar que aquesta crisi forçaria can­vis de cos­tums de la soci­e­tat. Res­pi­rar aire pur a Bar­ce­lona quan sor­ties al balcó va ser increïble, em picava el nas com si estigués al Mont­seny! Ten­deixo a ser posi­tiva, però la rea­li­tat s’ha aca­bat impo­sant. Els cot­xes han tor­nat a ser els amos i senyors de la ciu­tat.
Pro­fes­si­o­nal­ment com ho ha tram­pe­jat?
Tenia alguns pro­jec­tes a fora, al Japó i a Corea, on he estat anant inter­mi­tent­ment els últims anys, i de moment estan en sus­pens, sense saber si els podré aca­bar fent o no. Per con­tra, i curi­o­sa­ment, m’han sor­tit pro­jec­tes aquí. A part dels que em van dema­nar durant el con­fi­na­ment domi­ci­li­ari.
Uns con­tin­guts digi­tals con­ce­buts per “entre­te­nir” la població. Hi ha artis­tes que no es van aca­bar de sen­tir còmodes amb aquesta funció, per la qual, a més, no sem­pre se’ls va retri­buir.
Jo no em vaig sen­tir uti­lit­zada, ho vaig fer de gust. Algu­nes coses les vaig cobrar, d’altres no, és veri­tat. Més enllà del que em podien encar­re­gar, jo mateixa vaig con­ti­nuar gene­rant pro­jec­tes col·lec­tius en línia. Penso que pot­ser tot ple­gat haurà ser­vit perquè la gent s’adoni que els artis­tes fem un tre­ball con­tinu. El sis­tema es pot atu­rar, però el nos­tre cap no. Pot­ser s’haurà entès que la cul­tura és útil, que no només és una dis­tracció, que t’ofe­reix un espai per pen­sar, per deci­dir, per com­par­tir. Veig algun bon senyal. Vaig molt al tea­tre i al cinema i en aquests moments estan sem­pre plens. Abans no era així.
Em fa pen­sar en el que em va dir en una entre­vista que li vaig fer el 2009: “Hi ha una distància molt gran entre el que els artis­tes fem i el que la soci­e­tat veu.”
Certa gent recela del que fem els artis­tes. “Què pretén exac­ta­ment: pro­vo­car-me? pren­dre’m el pèl? Uf, això no ho entenc.” Jo n’he patit, d’agres­si­ons ver­bals, com a artista o, millor dit, com a dona artista: “Com t’atre­vei­xes a fer això?” Es ten­deix a pen­sar que som uns bohe­mis, uns pen­jats. Escolta, jo tre­ba­llo cada dia. Cada dia m’he de lle­var i donar-me impuls per anar enda­vant i per con­ti­nuar cre­ient que el que faig té un sen­tit. Hi ha moments molt durs en què creus que ningú es recorda de tu. Però fins i tot en les situ­a­ci­ons més des­es­pe­rants els artis­tes difícil­ment defa­llim. Som útils, com s’ha demos­trat amb la pandèmia.
Per què creu que hi ha aquesta des­con­fiança?
Pel menys­te­ni­ment de les ins­ti­tu­ci­ons al con­text artístic d’aquí. El nos­tre sis­tema de l’art no valora real­ment l’art con­tem­po­rani. A França, el suport a la cul­tura pròpia és de debò. S’ho pre­nen seri­o­sa­ment. Aquí és pres­cin­di­ble. No s’ho cre­uen. No s’ho cre­uen ara; fa temps sí que s’ho havien cre­gut. Que, compte, mai hauríem de con­fon­dre Bar­ce­lona amb París, Lon­dres i Nova York. Bar­ce­lona és una ciu­tat petita, però amb una ener­gia bru­tal... des­gra­ci­a­da­ment incom­presa. La capa­ci­tat de cre­ació i de com­promís del tei­xit artístic en gene­ral, no només el visual, és des­pro­por­ci­o­nat en com­pa­ració amb la sen­si­bi­li­tat política. Molts pro­jec­tes es fan pura­ment per volun­tat dels artis­tes.
Què farà can­viar aquesta crisi del món de l’art?
Estem en un esce­nari que, com en diu la meva mare, que té 94 anys, és de post­guerra. És a dir, de trans­for­ma­ci­ons. No soc capaç de pen­sar-ho indi­vi­du­al­ment. Neces­sito el col·lec­tiu. Jo estic per pro­po­sar unes jor­na­des per dis­cu­tir-ho. M’ho ima­gino com una Caput­xi­nada. Per què no a la Fun­dació Miró? Tots tan­cats durant els dies que facin falta, amb sac de dor­mir i car­ma­nyola. Que tot­hom pugui expli­car la seva situ­ació. Refle­xi­o­nar col·lec­ti­va­ment és sa i cons­truc­tiu. Hi ha tant a par­lar... La mort de la pin­tura, com alguns en diuen. Si mor la pin­tura, mor la foto­gra­fia, mor el cinema i mor tot. La irrupció d’inter­net, que ha sac­se­jat els fona­ments de l’art. Els temes. Jo, per exem­ple, tinc la intuïció que he de pen­sar el meu tre­ball a par­tir del con­cepte de l’uni­vers, per fugir de l’antro­po­cen­trisme, per posar l’accent en la inter­de­pendència de totes les for­mes de vida.
M’he que­dat amb el que ha dit fa una estona, aquests retrets pel fet de ser una dona artista. Vostè, que va emer­gir als anys vui­tanta, què diria que ha can­viat, si és que creu que ha can­viat alguna cosa a millor?
En aquell moment, els fèiem gràcia, al medi artístic. Érem molt joves i teníem ganes de fer coses. I les fèiem. Avui hi ha mol­tes dones artis­tes amb tra­jectòries sòlides. Però no es té en compte el sobre­es­forç tre­mend que han hagut de fer. Per exem­ple, hi ha un moment que has de deci­dir si vols tenir fills. Jo vaig tenir la meva filla gai­rebé als 40 anys. Em feia pànic que tot es parés. Durant els dos pri­mers anys les gents del món de l’art sem­pre em feien la mateixa pre­gunta: “Com està la teva filla?” No em van pre­gun­tar mai “Què estàs fent?” I jo estava fent. Però d’altres es van que­dar blo­que­ja­des. Una altra etapa: la de la meno­pausa. Un tema tabú. Ni les dones joves en par­len, i no s’ima­gi­nen el que sig­ni­fica. Pots entrar en una depressió per­fec­ta­ment. Et con­ver­tei­xes en un ser gai­rebé trans­pa­rent. Fas una bai­xada física, psi­cològica… Després ho superes però lla­vors ve el moment de les cures dels pares. El teu temps torna a ser un temps par­cial per poder fer el teu tre­ball artístic. I per for­mar-te, perquè t’has de reci­clar cons­tant­ment. És dur, duríssim, però també t’he de dir que conec molt poques dones que hagin llançat la tova­llola.
I la cosa no s’acaba aquí.
L’art no és un món a part sinó un fidel reflex dels patrons patri­ar­cals de la soci­e­tat. Els homes artis­tes tenen una segu­re­tat intrínseca que els obre mol­tes por­tes. I, sí, jo m’he sen­tit asset­jada per algun col·lec­ci­o­nista, per algun gale­rista… Des­a­fi­ant les seves posi­ci­ons de poder, he per­dut opor­tu­ni­tats de feina. L’art de les dones té menys valor econòmic que el dels homes. I està infra­re­pre­sen­tat a les col·lec­ci­ons i a les pro­gra­ma­ci­ons dels museus. Les quo­tes són impres­cin­di­bles per cor­re­gir-ho. I no val cobrir l’expe­di­ent només amb dones artis­tes estran­ge­res, que és el que s’acos­tuma a fer. Con­clusió: ens hem de defen­sar perquè ningú ho farà per nosal­tres.
De la tipo­lo­gia de l’art de les dones també hi ha molt a dir-ne.
Les dones no hem fet segui­disme de la fal·lera per les obres monu­men­tals impor­tada dels Estats Units del segle XX. I el que és penós és que s’esperi que, pel fet de ser dona, par­lis de la inti­mi­tat, de la femi­ni­tat, de la família, dels fills… Em molesta que nosal­tres matei­xes ens res­trin­gim els temes, que hi hagi la idea pre­con­ce­buda que no podem par­lar des de la inter­sec­ci­o­na­li­tat. Jo no puc con­ce­bre l’art sense lli­ber­tat.
Vivim uns temps en què la lli­ber­tat, i no només l’artística, està amenaçada per diver­sos fronts.
Veus aquesta obra [la té pen­jada al saló de casa seva on fem l’entre­vista]? Es diu Blau i hi ha una senyera ama­gada, com si fos un secret. La vaig fer el 2011 o el 2012, un moment d’irrupció, de recla­mar un canvi, que per a mi és fona­men­tal. No ens en sor­ti­rem mai amb aquest Estat. I per esno­bisme sovint el món de l’art mira cap a la capi­tal d’Espa­nya. A mi em sorprèn que hi hagi tants artis­tes callats, espe­ci­al­ment de Bar­ce­lona, davant de la repressió bru­tal que estem patint els cata­lans. A Urqui­na­ona, on no hi he fal­tat mai, he vist coses que no m’hau­ria ima­gi­nat mai que veu­ria. El meu avi, mes­tre repu­blicà, amic del pre­si­dent Com­panys, va estar vuit mesos a la presó per haver escrit sobre la llen­gua cata­lana. Estem allà mateix.
Vostè havia estat molt vin­cu­lada al movi­ment asso­ci­a­tiu de les arts visu­als. Què li sem­bla la tasca que està fent l’actual Pla­ta­forma Assem­bleària d’Artis­tes (PAAC)?
Vaig for­mar part de les pri­me­res i de l’última junta de l’Asso­ci­ació d’Artis­tes Visu­als (AAVC). El final va ser molt trist i dolorós, però em recon­forta pen­sar tot el que vam acon­se­guir. Han­gar i Hamaca van ser la nos­tra gran apor­tació a la ciu­tat. Vam estar a sobre dels drets dels artis­tes, de les bones pràcti­ques, vam gai­rebé obli­gar a con­vo­car con­cur­sos públics per a les direc­ci­ons de les ins­ti­tu­ci­ons… Vam collar molt el Macba, que va tenir una pri­mera etapa molt interes­sant, la del Manolo Borja-Villel, però després s’ha posat d’esquena als artis­tes locals. Si no ens dona suport el Macba, qui ens en donarà? Per què no ens fa dia­lo­gar amb l’art inter­na­ci­o­nal, per exem­ple? A l’AAVC, et deia, fèiem molta política, i trobo que l’enti­tat hereva n’hau­ria de fer més perquè la situ­ació és greu: els cre­a­dors de base estan abso­lu­ta­ment des­as­sis­tits. No sé tam­poc si la PAAC té tanta veu als mit­jans de comu­ni­cació com la que havia tin­gut l’AAVC. Ni si té gaire clar que la rea­li­tat artística que ha de defen­sar és la de Cata­lu­nya.
Està d’acord amb els que opi­nen que Bar­ce­lona viu una època de decadència?
Ha patit una invasió turística en la qual hem col·labo­rat. L’estem mal­trac­tant. Pateix un aban­do­na­ment. Et diria que hi ha un cert aver­go­nyi­ment, com una neces­si­tat de fugir-ne cap enfora que jo no com­par­teixo de cap de les mane­res. És curiós perquè s’estan fent bones polítiques soci­als, però per con­tra les polítiques cul­tu­rals són qüesti­o­na­bles i revi­sa­bles. I pot­ser el pro­blema és haver-ho fiat tot a les ins­ti­tu­ci­ons, que ens han fallat. La ini­ci­a­tiva col·lec­tiva és fona­men­tal per al nos­tre sec­tor, i en trobo a fal­tar. Hem de fer un esforç per recu­pe­rar Bar­ce­lona, per donar-hi valor. Dei­xem de ser tan plo­ra­mi­ques i de car­re­gar-nos-ho tot. Que Bar­ce­lona serà la seu de la bien­nal Mani­festa? Doncs magnífic, apro­fi­tem-ho per aga­far un nou impuls, que és en rea­li­tat quan fun­ci­ona la nos­tra ciu­tat per trans­for­mar-se.
Parli’ns d’aquests futurs pro­jec­tes que té. Comen­cem pel del MNAC.
Vaig fer una pri­mera pro­posta que es deia Un mar de per­les després de lle­gir que a les mura­lles roma­nes de Bar­ce­lona hi havia molta presència de clos­ques d’ostra i d’esque­lets de rata. Curi­osa dieta, oi? Pre­te­nia donar valor a la ciu­tat a través de les dones de l’art con­cep­tual català. Però el vaig haver de des­car­tar perquè no em van donar la sub­venció que vaig sol·lici­tar a una ins­ti­tució pri­vada perquè la quota d’edat (el que dèiem abans) i la quota femi­nista (que no era un pro­jecte femi­nista, per cert) ja esta­ven cober­tes. Al final pre­sen­taré un pro­jecte sobre una joia de l’arqui­tec­tura raci­o­na­lista. Par­teix d’una idea de ruïna con­tem­porània pro­vo­cada pel progrés. Ompliré la casa amb una segona vida. En certa manera, com si li fes l’amor. Serà a la tar­dor. Abans, al juliol, obriré una expo­sició al Tem­ple Romà de Vic, que serà de pin­tura, però no de qua­dres. Al Japó vaig apren­dre una tècnica dels pes­ca­dors, que entin­ten els pei­xos i amb paper els aca­ro­nen per obte­nir-ne l’empremta. Aca­ro­nen, no els pres­si­o­nen com feia amb les dones Yves Klein, que les encas­tava a la paret. I jo ho he fet amb per­so­nes, amb amics i ami­gues; en dic mudes, com la pell per­duda de les serps. La ins­tal·lació evo­carà també el mar, aquest mar que és un signe tràgic dels nos­tres temps, el de la crisi dels refu­gi­ats i con­te­ni­dor dels detri­tus humans.

Videoart català al Japó

Francesca Llopis és pintora, però el concepte que té de la pintura s’expandeix. Inclús els seus vídeos tenen una mirada pictòrica. “Pinto amb la càmera”, diu. El 2018, va presentar un treball videogràfic al Japó, pel qual va rebre una segona invitació. Però al seu lloc va proposar un projecte de comissariat per visibilitzar altres videoartistes catalans. ‘Jardí mediterrani II’ és el títol d’aquesta mostra col·lectiva que la pandèmia ha estroncat. Llopis no perd la fe a reprendre-la.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.