Cultura

Versos de Sallagosa

Jordi Pere Cerdà serà el poeta d'honor de la 10a edició del Festival de Poesia de Sant Cugat del Vallès

“La literatura catalana té un espai molt més ampli del que tenim present”

El poeta, novel·lista i dramaturg Jordi Pere Cerdà, pseudònim d'Antoni Cayrol (Sallagosa, Alta Cerdanya, 1920), ha estat escollit poeta d'honor de la 10a edició del Festival de Poesia de Sant Cugat del Vallès, que es va presentar ahir amb la presència del tinent d'alcalde de Cultura de Sant Cugat, Xavier Escura, i el director de la Institució de les Lletres Catalanes, Oriol Izquierdo.

“L'obra de Jordi Pere Cerdà, que s'inspira en la poesia romàntica de Joan Maragall, fa de pont entre generacions”, va dir Izquierdo. El director considera que el seu nomenament com a Poeta d'Honor en aquesta desena edició és un “acte de justícia” que “servirà per recordar que la literatura catalana té un espai molt més ampli del que tenim present” i “una dimensió europea”. “La nostra literatura no és només la que es fa en català”, va dir.

Jordi Pere Cerdà, un dels escriptors de la Catalunya del Nord amb més projecció i renom, va rebre el premi nacional de literatura per Passos estrets per terres altes (1999). El 1995, el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i el 1986 va merèixer la Creu Sant Jordi, entre altres guardons.

Obrint escletxes

Per celebrar el desè aniversari del festival, els programadors n'han duplicat la durada i se celebrarà del 17 al 24 d'octubre en diferents indrets de la ciutat. A més, els actes s'han pensat perquè tinguin més visibilitat i arribin a un públic ampli. Per aquest motiu, moltes de les accions es faran pels carrers, com ara la tradicional Poesia a Cau d'Orella, així com en diversos llenguatges: música, art i teatre. L'objectiu és “obrir una escletxa” en el públic que no sol assistir a actes poètics perquè descobreixin “que la veu dels poetes també parla d'ells”.

Espriu a ritme de jazz

La inauguració se celebrarà el diumenge 17 d'octubre al vestíbul del Teatre-Auditori, a càrrec de Lluís Soler, Eduard Iniesta i Trànsit Dansa. Una de les accions més destacades es farà el divendres 22 al vespre. La Locomotora Negra i la Coral Sant Jordi oferiran una cantata d'un recull de textos de Salvador Espriu a ritme de jazz.

Amb motiu del desè aniversari, el dissabte 23 s'ha organitzat un acte de reconeixement a antics directors del festival, com ara Vicenç Llorca (2005), Biel Mesquida (2006) i Marta Pessarrodona (2007), així com a antics poetes d'honor, com ara Màrius Sampere (2005) i Feliu Formosa (2008). Per aquesta ocasió es farà un recital al claustre del monestir en què prendran part, entre altres poetes, Alex Susanna, Montserrat Abelló i Francesc Parcerisas.

Izquierdo va insistir en la necessitat que “els poetes hi siguin presents tant com sigui possible”, per exemple recitant ells mateixos. També hi participaran les llibreries de la ciutat vallesana, i fins i tot les galeries d'art, que seran l'escenari d'alguns recitals.

D'altra banda, el festival també es farà ressò de l'Any Maragall 2010-11, a través de l'espectacle Com si entrés en una pàtria, el dissabte 23 al nou Teatre de Mira-Sol.

Un recital al barri de Coll Favà clausurarà l'esdeveniment, el dia 24. Izquierdo va insistir que es tracta d'un festival “especial”, ja que ha arribat a la dècada, i va concloure: “Ara podem afirmar que el festival s'ha convertit en una referència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.