Per enfortir els vincles
La primera festa Llibrestiu, que té lloc demà, vol acostar els lectors a les llibreries de barri i fomentar l’ús d’aquests establiments com a equipaments culturals
La Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Llibreters de Catalunya han posat en marxa una nova festa del llibre, Llibrestiu, que busca acostar els lectors a les llibreries de barri i evitar les aglomeracions multitudinàries de Sant Jordi. La situació sanitària hi obliga, però també ha mostrat una altra manera de fer, un altre mercat, si bé les intencions, com va semblar clar per les paraules dels principals organitzadors, en cap cas estan limitades al rèdit econòmic.
La Cambra del Llibre de Catalunya –que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la impressió i la comunicació gràfica–, per poder organitzar el Llibrestiu, ha rebut, i així ho agraeix el seu president, Patrici Tixis, el suport de les administracions: el Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministeri de Cultura i molts municipis de Catalunya.
Per tot plegat, demà, 15 de juliol, entre les 17 i les 22 h, aproximadament, unes 110 llibreries (un terç del total, a Catalunya) d’unes 40 localitats s’han sumat a aquesta iniciativa. A Barcelona hi participaran 52 llibreries (més de la meitat del total a la ciutat) repartides per onze districtes.
Estan previstes més de 300 activitats relacionades amb els llibres, com ara signatures, tertúlies, xerrades, presentacions, còctels poètics, música, petites dramatitzacions, narració de contes i tallers. Algunes posaran parades o faran actes a l’exterior, tot i que en general els actes es faran a l’interior i, en tot cas, com resulti més segur sanitàriament. També hi ha casos en què han preferit sumar esforços [llegiu el complement de l’altra pàgina].
Patrici Tixis va recordar ahir en roda de premsa: “Fa un any i quatre mesos, el sector del llibre ens vam unir per mirar de superar el mal moment fomentant la lectura, i va augmentar la compra a les llibreries de proximitat.”
“La intenció és enfortir els vincles entre els lectors i les llibreries de barri i, a més, reivindicar la llibreria com a equipament cultural”, hi va afegir.
Per Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters, “és una manera d’apropar la literatura a la ciutadania”. “No és un Sant Jordi d’estiu, ni ho esperem”, per això no van voler avançar alguna xifra del que s’espera vendre, perquè no en tenen ni idea i la intenció va molt més enllà del factor purament econòmic. “La literatura no fa vacances”, va reblar Carme Ferrer.
El secretari-gerent del Gremi de Llibreters, Marià Marín, va comentar que “hi ha llibreries que fan una sola activitat; d’altres, quatre o cinc; d’altres, una, però repetida”, i per això costa de quantificar-les, tot i que en seran més de 300, va assegurar.
“Durant les activitats hi podrà haver un màxim del 70% de l’aforament; hi ha activitats que s’han hagut de fer enrere perquè, ara mateix, el que més importa és la seguretat sanitària”, hi va afegir Marín. De fet, en molts casos cal reservar prèviament i “algunes activitats ja han omplert l’aforament”.
“La majoria d’activitats estan previstes a l’interior dels establiments, sempre respectant les mesures sanitàries, que actualment és la gran prioritat; en els casos que es facin a l’exterior, estarà pactat amb els ajuntaments que correspongui, i autoritzat.”
Tots els agents implicats esperen que la festa es consolidi any rere any i, com va explicar Patrici Tixi, “el model ha interessat els gremis de llibreters de l’Estat espanyol, en què algunes comunitats, com ara València i Galícia, fins i tot es proposen organitzar una festa similar”.
Per poder saber la llista actualitzada de llibreries que hi participen, les graelles d’activitats i on cal fer les reserves, consulteu el web
A Girona: la novel·la negra
J. campsDesprés de l’èxit l’any passat del mal anomenat Sant Jordi d’Estiu, una desena de llibreries de Girona s’han tornat a organitzar per celebrar una festa literària de ciutat que parteix d’un plantejament diferent dels Llibrestiu de la resta del territori. D’aquesta manera, en el cas de la capital gironina, les llibreries demà sortiran al carrer amb una parada conjunta, que s’ubicarà a la plaça Independència amb un denominador comú: la novel·la negra. En aquest punt cèntric i tan concorregut s’hi concentraran les parades de llibres i s’hi faran totes les activitats programades en un espai obert al públic de les cinc de la tarda a les nou del vespre. Centrades en aquesta temàtica, s’han programat al llarg de la jornada tertúlies, signatures de llibres, actuacions musicals i contacontes per a la mainada (a l’escenari infantil), entre altres propostes. Hi seran presents, a més, els principals ambaixadors del gènere, com ara Albert Gassull, Maribel Torres, Josep Torrent, Salvador Casas, Esther Vila, Miquel Aguirre, Jordi Dausà, Laia Vilaseca, Quico Vilaró i Sebastià Bennasar. Les intervencions es faran amb interludis musicals i fins i tot amb la presentació de La cantant de Fado, en què l’autor, Jordi Campoy, interpretarà peces de la banda sonora de la seva novel·la. El colofó tindrà lloc a les vuit del vespre amb el col·loqui entre els periodistes Carles Porta i Jordi Grau, que a continuació es complementarà amb la projecció d’un episodi de Crims relacionat amb Girona com va ser el cas Josep Talleda al recentment inaugurat cinema Truffaut.
Per altra banda, a Figueres demà s’estrenarà una fira transfronterera d’editorials independents al plaça Josep Pla (de 17 a 23 h) per “dinamitzar” el sector del llibre i la temporada turística a la ciutat. Les seves impulsores són les editorials empordaneses Brau i Cal·lígraf, i l’escriptor Joan-Lluís Lluís en serà el pregoner. A la Bisbal d’Empordà també la Federació de Comerç s’ha organitzat i es farà un Llibrestiu a Torre Maria (de 19 a 23 h) amb una parada de la llibreria Siglantana i actes com contacontes, presentacions, signatures de llibres i tast de vins.