Arts escèniques

Crònica

Peralada

El xou (i la vida) han de continuar

‘Ballet for Life’ celebra que viure és una “espècie de màgia”, com cantava Freddie Mercury

Els vint minuts d’actu­ació que Queen va ofe­rir en el con­cert Live Aid, cele­brat el 13 de juliol del 1985 a l’estadi de Wem­bley (Lon­dres) davant de 74.000 espec­ta­dors –i uns 1.500 mili­ons en directe per tele­visió–, van can­viar la història. Per molts, aquell con­cert incen­di­ari es con­si­dera la millor actu­ació de tots els temps. No seré jo qui ho des­men­teixi, que vaig plo­rar la pre­ma­tura mort de Fred­die Mer­cury aquell fatídic 24 de novem­bre del 1991 en assa­ben­tar-me’n per ràdio men­tre em des­plaçava un matí forçosa­ment a Sant Cli­ment Ses­ce­bes. No per espe­rada, quants no vam maleir el coi de la sida.

El líder del grup britànic tenia 45 anys. I a qui va col­pir també, i en el seu cas amb major trans­cendència, va ser al coreògraf suís Mau­rice Béjart que, afec­tat per la mort del pri­mer ballarí de la seva com­pa­nyia de ballet, Jorge Donn, amb la mateixa edat i també víctima de la mateixa malal­tia, va deci­dir unir amb­dues fata­li­tats i con­ce­bre Ballet for Life, també ano­me­nada Presbytère, n’a rien perdu de son charme, ni le jar­din de son éclat. Que l’últim àlbum d’estudi publi­cat fos Made in hea­ven (1995) i que a la por­tada es mostrés un pai­satge de la seva esti­mada Mon­treux, per a Béjart ho qua­drava tot. L’obra la va estre­nar el 1997 a París i també se la con­si­dera una de les obres més impac­tants de la història de la dansa.

Coin­ci­dint en el temps amb una altra pandèmia que afecta les nos­tres vides, el Fes­ti­val de Pera­lada ha vol­gut repe­tir per pri­mera vegada un espec­ta­cle i per la inau­gu­ració de la 35a edició ha rees­tre­nat aquest Ballet per la vida del Béjart Ballet Lau­sanne com a home­natge a tots aquells que han mort a causa de la Covid. I per cele­brar que viure és una “espècie de màgia”, com can­tava el gran Mer­cury.

Diri­git per Gil Roman, Ballet for Life és més que un espec­ta­cle de dansa amb música de Queen i Mozart, en el que és un duet pos­si­ble entre Mer­cury i Mozart. És una explosió d’emo­ci­ons i dels sen­ti­ments incon­fes­sa­bles d’un dels grans mes­tres de la dansa con­tem­porània. Un home­natge als cai­guts que té un espe­rit vita­lista mal­grat trac­tar sobre la mort, perquè, en el fons, parla de l’amor per l’amis­tat, la pare­lla, la vida, la música, la dansa... A través de la música eclèctica de Queen –que va del rock al pop pas­sant pel glam i el fox­trot–, el públic gau­deix i s’emo­ci­ona amb els números de ballet que enca­de­nen fes­ti­vi­tat, gresca, rauxa, sen­si­bi­li­tat i fins i tot humor. Començant amb It’s a beau­ti­ful day i les notes que can­ten el cele­brat “The sun is shi­ning, I feel good and no one’s gonna to stop me now“ (‘El sol bri­lla, em sento bé i ningú no em pararà ara’), ele­vant-nos ben amunt amb Hea­ven for everyone i fent-nos vibrar amb la con­ta­gi­osa Sea­side Ren­dez­vous. Unes notes de colo­risme i bri­llan­tor que poten­cia el ves­tu­ari retro de Ver­sace.

En la recta final, des­fi­len els balla­rins al ritme de cançons tan cone­gu­des i con­sa­gra­des –algu­nes en l’esmen­tat con­cert de Lon­dres– com ara I want to break free, Kind of Magic, Radio Ga Ga i Bohe­mian Rhap­sody, amb una posada en escena a la seva altura. I ja per abai­xar el teló sona i ballen The show must go on, la cançó metafòrica amb què Mer­cury es va aco­mi­a­dar de nosal­tres no sense dei­xar dit que el xou ha de con­ti­nuar. Com ho ha de fer la vida. I quin millor home­natge que aquest per rei­ni­ciar el Fes­ti­val de Pera­lada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.