Art

Guinovart al Thyssen

Aquesta mostra, que repassa l’obra de Josep Guinovart, és l’última abans de l’inici al gener de les obres futur Museu Carmen Thyssen

S’hi poden veure quatre plafons que ningú sabia que existien i que han estat descoberts

Les obres del futur Museu Carmen Thyssen de Sant Feliu de Guíxols, una quimera plantejada ara ja fa més de vint anys, seran una realitat el gener de l’any vinent, segons va confirmar l’alcalde, Carles Motas, ahir, durant la inauguració de l’exposició anual al museu benedictí.

De fet, Univers Guinovart, la mostra d’aquest any, realitzada en coordinació amb l’Espai Guinovart i l’Espai Carmen Thyssen, ha de ser la darrera abans que comencin les obres. Motas va destacar que l’any vinent es buscaran altres espais per mantenir viva l’exposició, que coincidirà amb el seixantè aniversari del Festival Porta Ferrada.

Aquesta exposició és l’aposta que fa l’Espai Carmen Thyssen per recuperar aquest estiu altra vegada les exposicions presencials. I ho fa amb una mostra sobre el ric univers de Josep Guinovart

Univers Guinovart, s’ha coordinat entre l’Espai Guinovart i l’Espai Carmen Thyssen, amb la presència de peces de diversos museus i col·leccions del país que permet a l’espectador de fer una visita amb múltiples itineraris. Obres realitzades entre el 1948 i el 2007 que marquen la trajectòria artística d’aquest creador, a través de cercles entrellaçats. Amb l’exposició, segons la comissària Pilar Giró, es vol “retre homenatge al caràcter d’obra oberta amb la qual Josep Guinovart definia la raó de la recerca plàstica”. La mostra és, segons Giró, la “cartografia que es fa des de dues geografies i que queden definies en les dues plantes que acullen les obres”.

Dues geografies

La primera planta dedicada a una geografia física, indagant les arrels tel·lúriques que nodreixen la sensibilitat vers un món convuls, però també un món de somni, d’esperança, o de regeneració.

La segona explora una geografia humana, perfila un recorregut més introspectiu, fent de pont amb la visió que té Guinovart de l’art “com un projecte, un esbós inacabat, una aproximació al desig, un mer intent, l’intent d’agafar l’aigua amb un sedàs”. Els paisatges de l’ànima i les ànimes dels paisatges ens conduiran per un viatge insòlit a través de l’Univers Guinovart. Maria Guinovart, presidenta i directora de la Fundació Espai Guinovart , va destacar que s’exposen obres inèdites de la darrera etapa de l’artista. Entre les 60 obres exposades a l’Espai Thyssen, es podran veure quatre plafons inèdits que ningú sabia que existien: “Ningú sabia que existien i van aparèixer de cop i volta. No estan en cap catàleg i estaven embalades. Creiem que les preparava per enviar-les a Madrid.”

S’està davant d’un Guinovart que convida a observar de forma diferent tot el que l’envolta. L’artista proposa la continuïtat d’un diàleg establert des de la sensibilitat. “Els sentiments i les pulsions humanes s’agiten dins unes obres en les quals ha aconseguit trobar l’equilibri entre els continguts i els aspectes formals del llenguatge”, segons Giró.

Un creixement artístic marcat, d’una banda, per la història, per la memòria col·lectiva i, de l’altra, per la cerca d’un llenguatge que fa possible la construcció de l’obra. El resultat és –segons Giró– una obra intensa pel que fa a la temàtica, en què la forma i el color tenen un paper determinant i els signes i els símbols tenen un valor metafòric evident.

La proposta artística va lligada amb una proposta educativa, coneguda com a Espai Kids, en la qual s’adapten els continguts expositius a la mirada dels més petits. A partir de jocs i complicitats, els més menuts s’acostaran a l’Univers Guinovart d’una manera més fluida. La iniciativa pedagògica es completa amb una formació als professors, amb modalitat presencial i en línia, conjuntament amb l’Institut de Ciències de l’Educació Josep Pallach, de la Universitat de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.