Patrimoni

Testimoni fotogràfic de vint anys d’història

Accés lliure a través del web del Centre de la Imatge de la Diputació de Girona del fons de Miquel Bataller

De Miquel Bataller Fàbregas (Girona, 1942-l’Escala, 2020), explicava l’arxivera i directora del Museu de l’Escala, Lurdes Boix Llonch, en un article de finals de juliol en aquest diari que tenia en projecte l’edició de les fotografies de la costa amb tots els topònims i anècdotes que li havien explicat els pescadors. Bataller va dipositar, el 2009, a l’Arxiu Històric de l’Escala, tot el seu fons fotogràfic referent a la vila marinera: uns 40.000 negatius que van des de la dècada del 1970 fins a l’actualitat. Desaparegut el 16 de novembre de l’any passat, la producció fotogràfica de Miquel Bataller testimonia vint anys de la història més recent a les comarques gironines que, ara, es podran consultar lliurement en format digital al web de l’Inspai, el Centre de la Imatge de la Diputació de Girona.

Al setmanari Presència

El fons fotogràfic Miquel Bataller el formen 1.200 imatges, majoritàriament realitzades entre els anys 1969 i 1989, per al setmanari Presència i també per a la Diputació de Girona, on va realitzar el reportatge fotogràfic de la memòria anual del 1986. També va col·laborar a Destino. A Presència va publicar fotos a la secció Quatre rius acompanyant algunes columnes breus escrites per Josep Cristòfol. Hi ha la mirada periodística quan Bataller retrata l’activitat social i cultural; la formal, com el lliurament del Premi Prudenci Bertrana a Tísner l’any 1969, o la més alternativa, com un jove Pau Riba concedint una entrevista a la llibreria Les Voltes. Una mirada institucional i popular que alterna amb imatges poderosament artístiques com la situació dels barraquistes al barri de Domeny de Girona, o passatgers creuant les vies del tren a l’estació abans que s’hi construís el pas elevat.

Miquel Bataller va fer donació d’aquestes 1.200 imatges a l’Inspai entre els anys 2010 i 2011, quan van ser descrites, condicionades amb material de conservació i digitalitzades el 2013. Ara l’Inspai n’ha revisat les descripcions i ha posat a disposició dels usuaris el llegat d’un fotògraf que també va exercir la docència i que va començar a retratar per l’afició al muntanyisme quan tenia catorze anys. Per capturar les vivències de les excursions, es va comprar la primera càmera, una Werlisa, i va muntar un laboratori molt rudimentari per revelar els carrets.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.