Patrimoni

Una exposició per mostrar l’evolució dels paisatges gironins en 300 anys

La mostra s’inaugura dijous a la Casa de Cultura de Girona

S’hi juxtaposen mapes d’un cartògraf francès del 1719 amb imatges recents de l’ortofotomapa

Dels limitats i emmurallats recintes del segle XVIII als actuals nuclis urbans del segle XXI. La Casa de Cultura de la Diputació de Girona serà escenari, a partir d’aquest dijous 2 de setembre, d’una mostra de mapes, plànols de castells, viles, esglésies i capelles de les terres gironines, tots procedents d’un l’atles del 1719. Uns 19 plafons en tela que reprodueixen 43 mapes i plànols de les terres gironines (28 nuclis urbans, 9 fortificacions i 6 esglésies i casals) formen aquesta exposició.

A través d’aquest muntatge expositiu, la majoria dels mapes es confronten amb imatges recents (2019) de l’ortofotomapa de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya . L’exposició visualitza així la profunda transformació del paisatge gironí els últims tres-cents anys i deixa testimoni de les estructures constructives que han perdurat fins ara i també de les que ja han desaparegut.

Mapes de l’exèrcit

L’any 2017, l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (que organitza l’exposició amb el suport de la Diputació) va publicar l’atles del cartògraf militar francès Jacques Pennier, un llibre que reprodueix els 101 mapes d’aquest atles manuscrit, datat el 1719, i que es conserva a l’Arxiu Militar Austríac, a Viena. Es tracta d’un recull de mapes de ciutats, viles i fortificacions aixecats per l’exèrcit francès en el període bèl·lic de la Guerra de Successió i que havien de servir de guia per localitzar indrets que permetessin allotjar les tropes durant la invasió.

Aquest recull de mapes de ciutats, viles i fortificacions de l’exèrcit francès d’aquest període de guerra van ser recollits pocs anys més tard en un volum que havia de servir de guia per localitzar indrets que permetessin l’allotjament de les tropes durant la invasió de la península Ibèrica.

Els mapes realitzats pels cartògrafs militars francesos, especialment en el període que va des de mitjan segle XVII fins a ben entrat el segle XIX, constitueixen una de les aportacions més rellevants a la cartografia de Catalunya.

Miquel Noguer, president de la Diputació, i el secretari general del Departament de la Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori inauguraran l’exposició aquest dijous, 2 de setembre, a les 10 h.

La mostra es podrà visitar fins al 24 del mateix mes (de dilluns a divendres, de 10 a 20 h), a la sala d’exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura.

LA DATA

02.09.21
S’inaugurarà
l’exposició a la Casa de Cultura, que es podrà veure fins al 24 de setembre de dilluns a divendres.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.